ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – Ξεμένουν από χρήματα τα κρατικά ταμεία – Μέχρι τα μέσα Μαΐου επαρκούν τα διαθέσιμα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4B2pRUjT3EWJEp7xFgOlKjwh9DUie64XFFFYdRDUIv-90gNt7dk_eDavk9_JX56wjlPlCU9toAMXSFgZOP6hBdEdFsAljVrvSgw2D4lV1bYnOB7bhM51WIx0U6d3KL0gAS3Vp5bKyU_0/s640/teloselladas.jpgΟ μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων, αφού η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου. Στερεύουν σταδιακά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, γεγονός που πιέζει το οικονομικό επιτελείο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σύμφωνα με την Realnews, τα διαθέσιμα μειώνονται μεν, επαρκούν οριακά όμως έως τα μέσα Μαΐου.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς οι υποχρεώσεις της χώρας στο εσωτερικό (μισθοί, συντάξεις) αλλά και στο εξωτερικό τρέχουν χωρίς η Ελλάδα να έχει πάρει – εξαιτίας των ατέρμονων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών – από την αρχή του 2016 ούτε ένα ευρώ.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων, αφού η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Με δεδομένο ότι η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει άρα δεν έχει εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ούτε ένα ευρώ από την δόση των 5,7 δισ. ευρώ που τη συνοδεύει το Δημόσιο αναγκάζεται από τη μία και μόνο δεξαμενή των φορολογικών εσόδων να πληρώνει τις υποχρεώσεις προς το εξωτερικό.

Ήδη το Μάρτιο αποπλήρωσε 1,8 δις ευρώ προς το ΔΝΤ ενώ σε μηνιαία βάση πληρώνει 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις. Εκτός από την αποπληρωμή του ΔΝΤ για τον Μάρτιο, το ελληνικό δημόσιο κατέβαλλε το πρώτο τρίμηνο του έτους τόκους 1,717 δισ. ευρώ και χρεολύσια 490 εκατ. ευρώ.


financialbox.gr
Σχόλια