Με καταγωγή από το χωρίο Ψαθάδες ο πρώτος Έλληνας που έτρεξε στον Μαραθώνιο του Βορείου Πόλου!


https://www.radioevros.gr/wp-content/uploads/2016/04/1461743829-e84d9f220f2d5b263406778c207f938f.jpgΜε καταγωγή από το χωρίο Ψαθάδες ο πρώτος Έλληνας που έτρεξε στον Μαραθώνιο του Βορείου Πόλου!
Mε καταγωγή από το χωριό Ψαθάδες του Έβρου ( μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά) ο πρώτος Έλληνας που έτρεξε ποτέ στο “Μαραθώνιο του Βορείου Πόλου” !

Μπορεί στην Ελλάδα οι θερμοκρασίες να ανεβαίνουν αυτήν την εποχή αλλά υπάρχουν περιοχές του κόσμου που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά κάτω από το 0 και οι συνθήκες σίγουρα υπερβολικά δύσκολες !Αυτό βέβαια δεν είναι πρόβλημα για μερικούς τολμηρούς λάτρεις των extreme sports! Οι διοργανώσεις αγώνων δρόμου γνωρίζουν άνθιση τα τελευταία χρόνια με αγώνες όλων των χιλιομέτρων να γίνονται σε όλη την Ελλάδα και κάτω από όλες τις συνθήκες !Βέβαια σε μερικούς δεν αρκούν τα σύνορα μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα και συμμετέχουν και σε διοργανώσεις του εξωτερικού!

Την ομολογουμένως πιο δύσκολη επέλεξε ο Ζαχαρίας Δανιηλάκης ο δρομέας που δεν φοβήθηκε να αναμετρηθεί με τα στοιχεία της φύσης στον “Μαραθώνιο του Βορείου Πόλου” ήταν ο πρώτος Έλληνας που συμμετείχε στην διοργάνωση ( στις 16 Απριλίου) και μάλιστα κατάφερε τρέχοντας 6 ώρες και 34 λεπτά σε θερμοκρασίες -22 με τον άνεμο -35 να πάρει την 9η θέση στους άνδρες και την 12η στην γενική κατάταξη !

Αναντίρρητα αυτό δεν έγινε από την μια μέρα στην άλλη ,ο Ζαχαρίας τρέχει τα τελευταία 4 χρόνια εντατικά έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς 7 μαραθωνίους μεταξύ των οποίων και ο μαραθώνιος του Ολύμπου . Με προπονητή τον Νίκο Δημητριάδη και πολλούς φίλους συναθλητές της myathlete παίρνουν τα βουνά κάθε Σαββατοκύριακο προκειμένου να μπορούν να εκπληρώνουν τους δρομικούς τους στόχους .

Το επίτευγμα του Ζαχαρία αποκτά μάλιστα μεγαλύτερες διαστάσεις αν λάβουμε υπόψιν ότι συμμετείχε ως ιδιώτης χωρίς καμία υποστήριξη από χορηγό, καθώς ο ερασιτέχνης αθλητής είναι της άποψης ότι τις ψυχικές χαρές μας θα πρέπει να τις χρηματοδοτούμε μόνοι μας .
https://www.radioevros.gr/wp-content/uploads/2016/04/1461743835-2abca3bbf27346b6a39d9f5fbf038616.jpg
Ο Δημήτρης Μηλίκας “ανέκρινε” τον αθλητή για να μάθει πιο είναι το μυστικό της επιτυχία του :

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το άθλημα;

Ασχολούμαι τέσσερα χρόνια ξεκίνησα το 2011 με 1ο μαραθώνιο της Αθήνας.

Πόσο δύσκολο είναι να συμμετέχεις σε έναν τόσο δύσκολο αγώνα όσο ο “Μαραθώνιος του Βορείου Πόλου” τόσο από αγωνιστικής όσο και από οικονομικής πλευράς;

Από αγωνιστικής θα έλεγα ότι θα ήταν συνετό κάποιος να έχει ήδη τρέξει έναν μαραθώνιο πριν δοκιμάσει να πάει στον Βόρειο Πόλο, φυσικά θα πρέπει να κάνει όλη την προετοιμασία που χρειάζεται για να τρέξεις έναν μαραθώνιο προσθέτοντας και πολλές ανηφόρες για ενδυνάμωση . Βασικότερο όλων πόσο αποφασισμένος είσαι να δουλέψει για αυτό . Σε αυτόν τον μαραθώνιο ο εχθρός δεν είναι ο χρόνος αλλά ο καιρός, αν μπορείς να προσαρμοστείς στο κρύο , αντέχεις περισσότερο, αποφεύγεις στάσεις που για άλλους είναι απαραίτητες , τόσο για να ζεσταθείς , να αποφύγεις κρυοπαγήματα να αλλάξεις εσωθερμικά αλλά και για να πάρεις τα ενεργειακά ποτά σου και την τροφή σου . Νικητής θα είναι αυτός που θα κάνει λιγότερες στάσεις με το ανάλογο όμως ρίσκο . Υπάρχει ιατρικό προσωπικό που σε παρακολουθεί κατά την διάρκεια του αγώνα αν διακρίνουν κάτι σε εσένα δεν σου επιτρέπουν να συνεχίσεις μέχρι να επανέλθει το σώμα στα φυσιολογικά του επίπεδα .Τα κρυοπαγήματα είναι κάτι σύνηθες αυτό που θα πρέπει να προσέχεις όμως περισσότερο είναι η υποθερμία λαμβάνοντας υπ όψιν ότι είσαι στο ποιο απομακρυσμένο μέρος του πλανήτη και η διακομιδή σου σε κάποιο νοσοκομείο από εκεί δεν είναι εύκολη υπόθεση . Οι διοργανωτές είναι έμπειροι σε αυτό που κάνουν και υπάρχει μεγάλη ασφάλεια από την μεριά τους και πολύ ενημέρωση στους δρομείς από εκεί και πέρα ο κάθε ένας τρέχει παίρνοντας τα δικά του ρίσκα . Το οικονομικό είναι ένα θέμα αλλά κάνεις τις επιλογές σου .Κάποιος θα προτιμούσε να κάνει μια αγορά η να πάει ένα ταξίδι αναψυχής, ότι ευχαριστεί τον κάθε ένα .

Ποια ήταν η προετοιμασία που χρειάστηκε να κάνεις για αυτόν:

Τρέχω υπό την επίβλεψη του προπονητή μου Νίκου Δημητριάδη ακολουθώντας το πρόγραμμα προπόνησης 3 με 4 φορές την εβδομάδα εκ των οποίον 1 ημέρα συνήθως Σάββατο τρέχουμε σε βουνά τα μεγάλα μας κομμάτια .

Πως νιώθεις που είσαι ο πρώτος Έλληνας που έχει πάρει ποτέ μέρος στον συγκεκριμένο μαραθώνιο;

Περήφανος και τιμημένος ελπίζω με έναυσμα εμένα να συμμετέχουν από εδώ και στο εξής πολλοί Έλληνες !

https://www.radioevros.gr/wp-content/uploads/2016/04/1461743837-a0d6be69cdb597cea26e263be6710dd0.jpg
Γενικά ποιο είναι κατά την γνώμη σου το επίπεδο των Ελλήνων αθλητών .

Εξαιρετικό και με τον καιρό γίνεται όλο και καλύτερο . Γνωρίζω και είμαι φίλος με πολλά παιδιά με κάποια έχω την τιμή να προπονούμε μαζί τους , που θα μπορούσαν να φτάσουν την Ελλάδα ακόμα ποιο ψιλά στο συγκεκριμένο άθλημα.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συνάντησες .

Μετά το 23 χλμ κρυοπαγήματα στα μάγουλα χρειάστηκε να σταματήσω για 15 λεπτά περίπου , ο γιατρός συνέστησε να μην βγω έξω αν δεν επανέλθει το χρώμα στο πρόσωπο μου , στο 28 έπαθα τα ίδια και στο 32 χρειάστηκε να αλλάξω εσωθερμικά γιατί ο ιδρώτας μετατράπηκε σε πάγο και είχα ουσιαστικά μια παγοκύστη τυλιγμένη στο σώμα μου … άρχισα να κρυώνω και δεν ήθελα να ρισκάρω υποθερμία.. στο 38 κατάλαβα ότι το ίδιο έπαθα και στα πόδια οι κάλτσες μου είχαν πετρώσει όπως και τα δάχτυλα των ποδιών μου αλλά είχα μόνο 4 χλμ ακόμα και δεν ήθελα να χάσω άλλο χρόνο … την γλίτωσα με ένα μικρό κρυοπάγημα στα δάχτυλα των ποδιών !

Συμμετέχοντας σε μια διοργάνωση του εξωτερικού και έχοντας εμπειρία πλέον από διοργανώσεις ανώτερου επίπεδου πως κρίνεις το επίπεδο των εγχώριων διοργανώσεων ως προς την οργάνωση ;

Ο μαραθώνιος τις Αθήνας είναι μέσα στου 10 καλύτερους του κόσμου σε θέμα οργάνωσης έχω πάει σε 4 (Βιέννη , Ρώμη ,Φρανκφούρτη, Βόρειο Πόλο) στο εξωτερικό και νομίζω της Αθήνας ξεχωρίζει . Κάνουν εξαιρετική δουλειά .Επίσης οι αγώνες βουνού στην Ελλάδα είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο και βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο

Έχεις τρέξει σε διαδρομές στον Έβρο ;

Όχι δεν έτυχε αλλά θα το ήθελα πολύ στο μέλλον.

Ποια είναι η επόμενη διοργάνωση στην οποία θα πάρεις μέρος;

Η επόμενη διοργάνωση στην οποία θα πάρω μέρος είναι ο Μαραθώνιος Ολύμπου τον Ιούνιο

Τι θα έλεγες σε κάποιον που θα ήθελε να ξεκινήσει τώρα το τρέξιμο ;

Να ξεκινήσει άμεσα, να τρέχει με την ψυχή του όπως τα μικρά παιδιά που γεύονται την κάθε στιγμή και θα διαπιστώσει ότι ξεκινά ένα υπέροχο ταξίδι χαράς δημιουργίας αυτοπεποιθήσεις και ευτυχίας .

Ζαχαρία ,καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνεις !


Ρίξτε μια ματιά στο 7:42 του video :



Μάθετε περισσότερα για τον Μαραθώνιο του Βορείου Πόλου εδώ όπως αναφέρει το radioevros.gr
Σχόλια