Εξετάζεται φόρος υπέρ Εθνικής Σύνταξης...

Στιγμιότυπο από την παραλία Θεσσαλονίκης

Το ερώτημα που πλανάται σε σχέση με την Εθνική Σύνταξη, που έρχεται στη ζωή των συνταξιούχων... με το νέο νομοσχέδιο, είναι το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τη χρηματοδότησή της.

Δεδομένου ότι με όλες αυτές τις περικοπές που φέρνει το νομοσχέδιο ενδέχεται να υπάρξει μείωση της «μαύρης τρύπας» της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση προσδοκά μέσω αυτών των κονδυλίων να καλύψει τη χρηματοδότηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δεν προκύπτει αυτό το θετικό πρόσημο και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει νέο χαράτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η Εθνική Σύνταξη (δεδομένου ότι οι δανειστές θέλουν τα χρήματα από το πλεόνασμα να κατευθύνεται στην αποπληρωμή δανείων).

Οπως προκύπτει, λοιπόν, από τις έως τώρα συζητήσεις (που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν αποφάσεις), αν ο κρατικός κορβανάς δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της χρηματοδότησης (δηλαδή να πειστούν οι δανειστές ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος η Εθνική Σύνταξη), τότε υπάρχει έντονος προβληματισμός να επιβληθεί φόρος υπέρ της Εθνικής Σύνταξης στους υψηλόμισθους (πάνω από 2.000 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες) και στους υψηλοσυνταξιούχους (όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές).

Ωστόσο θα πρέπει εκ νέου να υπομνησθεί ότι όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων και ουχί των αποφάσεων, που για να ληφθούν θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες αναλογιστικές μελέτες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στην πρώτη περίοδο εφαρμογής του νόμου, η Εθνική Σύνταξη έχει οριστεί σε 384 ευρώ μηνιαίως, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης.

Το ποσό αυτό βαίνει μειούμενο κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της. Ετσι, στη 15ετία ανέρχεται στα 346 ευρώ.

Η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε όλους, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται στους δικαιούχους εφόσον διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 έτη.

Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης.

Το ποσό της Εθνικής Σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος.

Η μείωση της Εθνικής Σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Συντάξεις αναπηρίας

Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας, με ποσοστό από 67% έως και 79,99%, χορηγείται το 75% της Εθνικής Σύνταξης, και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής.

Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό έως 49,99% χορηγείται το 40% της Εθνικής Σύνταξης. Για τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό της Εθνικής Σύνταξης.

Συρροή συντάξεων

Σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία Εθνική Σύνταξη. Στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου μιας πλήρους σε ποσό και μιας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της χορηγούμενης Εθνικής Σύνταξης είναι πλήρες.

Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου δύο μειωμένων κύριων συντάξεων, καταβάλλεται το ποσοστό της Εθνικής Σύνταξης που αντιστοιχεί σε καθεμία απ’ αυτές, εφόσον το άθροισμά τους είναι μικρότερο ή ίσο με το πλήρες ποσό της Εθνικής Σύνταξης.

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος

Πηγή: efsyn.gr
Σχόλια