Χιλιάδες μπότηδες έγιναν κομμάτια στην Κέρκυρα...

Χιλιάδες μπότηδες έγιναν και φέτος κομμάτια στη Σπιανάδα της Κέρκυρας

Σε τίποτα δεν θυμίζει τη χθεσινοβραδινή κατανυκτική της ατμόσφαιρα η Σπιανάδα της Κέρκυρας καθώς, γιορτάζοντας την Ανάσταση, χιλιάδες «μπότηδες» πετάχτηκαν και φέτος από τα μπαλκόνια...
κάτω από τους ήχους των φιλαρμονικών σε έντονους εορταστικούς ρυθμούς και τους βροντερούς κανονιοβολισμούς που ακούγονταν από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας.

Επιφωνήματα και ζητωκραυγές ενθουσιασμού και χαράς, από τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, πλημμύρισαν τη μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων την πλατεία Σπιανάδα της Κέρκυρας, ενώ δόθηκε μάχη από τους παραβρισκόμενους που έσπευσαν να πάρουν ένα μικρό κομματάκι από τους σπασμένους «μπότηδες», προκειμένου να το βάλουν στο εικονοστάσι τους για να τους φέρει τύχη και ευημερία.

Η Κέρκυρα που σήμερα ξύπνησε νωρίς με την αναπαράσταση του σεισμού που έγινε στις 6.00 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων, ακολούθησε πιστά την παράδοση με τη μεγαλειώδη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα , που καθιερώθηκε το 1550, και λίγες ώρες αργότερα, ο θρήνος έδωσε τη θέση του στη χαρά, με την Πρώτη Ανάσταση. Κι ενώ η φασαρία των «μπότηδων» τελειώνει, οι φιλαρμονικές συνεχίζουν τη χαρμόσυνη μουσική τους με το εμβατήριο «Μη φοβάστε, Γραικοί…» να κυριαρχεί στον αέρα.

Την ίδια ώρα, στην γειτονιά της Πίνιας, λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Σπιανάδα, έχει στηθεί ένα μεγάλο ανοιχτό βαρέλι, η Μαστέλα. Σύμφωνα με το έθιμο, οι περαστικοί πετούν νομίσματα μέσα κάνοντας ευχές. Με το άκουσμα της Πρώτη Ανάστασης κάποιος τρέχει να βουτήξει μέσα, παίρνει τα χρήματα και παρότι γίνεται μούσκεμα, είναι και ο τυχερός.

Το ενδιαφέρον όλων τώρα στρέφεται στη βραδινή Αναστάσιμη ακολουθία που λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κάποτε ερχόντουσαν όλοι οι Κερκυραίοι με τα πόδια από τα χωριά τους, προκειμένου να ζήσουν το μεγαλείο της Αναστάσεως όλοι μαζί, στην πλατεία Σπιανάδα. Σήμερα, πολλοί κρατάνε θέση από νωρίς το πρωί, καθώς οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού δίνουν πιστά κάθε χρόνο το ραντεβού τους στις 11.00 το βράδυ, με την αποκορύφωση στις 12 τα μεσάνυχτα, όπου με το «Χριστός Ανέστη» εκατοντάδες βεγγαλικά εκτοξεύονται στον ουρανό, κάνοντας τη νύχτα μέρα, κάτω από τον ήχο των φιλαρμονικών της πόλης που στέλνουν το μήνυμα της Ανάστασης σε όλο το Ιόνιο Πέλαγος.
Σχόλια