Έρευνα στο πιο μυστικοπαθές εργοστάσιο όπου φτιάχνονται τα iPhone

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=Fit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTYvMDQvMjUvaXBob25lIGNoaW5hLmpwZw%3d%3d&t=0&w=1000&h=1000Ο βασικός μισθός παραμένει τόσο χαμηλός με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χρειάζονται υπερωρίες για να τα βγάλουν πέρα

Λίγα λεπτά μετά τις εννέα στις τεράστιες εργοστασιακές εγκαταστάσεις της Pegatron Corp 's στα προάστια της Σαγκάης, οι χιλιάδες εργαζόμενοι ντυμένοι με ροζ σακάκια ετοιμάζονται να φτιάξουν χιλιάδες iPhone.

Οι άνδρες και οι γυναίκες κοιτάζουν επίμονα στους σαρωτές οι οποίοι σκανάρουν τα πρόσωπά τους σε μια διαδικασία που δεν ξεπερνά τα δύο δευτερόλεπτα. 




Αυτό είναι το βασίλειο στο οποίο κατασκευάζονται τα πιο κερδοφόρα smartphones στον κόσμο, τα περίφημα  iPhoneς της Apple. Μετά από χρόνια κατηγοριών ότι οι εργαζόμενοι στην Κίνα αναγκάζονται να εργάζονται αμέτρητες ώρες, η Pegatron και η Apple είναι πρόθυμοι να δείξουν πώς λειτουργεί το σύστημα. Για πρώτη φορά άνοιξαν την πόρτα τους σε δημοσιογράφο του Bloomberg. 50.000 άνθρωποι εργάζονται για να φτιάχνουν καθημερινά χιλιάδες iPhones. 


Ο John Sheu, γνωστός στο εργοστάσιο ως Big John ξεναγεί τον δημοσιογράφο στις εγκαταστάσεις. Η δουλειά του είναι κάνει τα πάντα να λειτουργούν ρολόι. «Κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος σε αντιπαραγωγικούς αντιπερισπασμούς, προσκλητήρια και έλεγχους ταυτότητας». Ενα σκανάρισμα του προσώπου είναι αρκετό και γρήγορο, αφήνει να εννοηθεί. Ο εργαζόμενος παρακολουθείται στενά και οποιαδήποτε κίνησή του καταγράφεται από τις εκατοντάδες κάμερες που παρακολουθούν.


«Το γεγονός ότι επιτρέπουν σε έναν δημοσιογράφο να μπει στις εγκαταστάσεις είναι γιατί θέλουν να κάνουν τα πράγματα πιο διαφανή και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα», λέει η Jenny Chan καθηγήτρια στο κολέγιο της Οξφόρδης και συνεχίζει: «Δεν μας δείχνουν το πώς διαχειρίζονται την επιχείρηση ούτε το όλο σύστημα εργασίας».


Στο εσωτερικό, το εργοστάσιο εξακολουθεί να κρύβει ένα μυστικό, σύμφωνα με την Κίνα Labor Watch. Ο βασικός μισθός παραμένει τόσο χαμηλός με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χρειάζονται υπερωρίες για να τα βγάλουν πέρα. Σε 1.261 αποδείξεις μισθοδοσίας της Pegatron το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015 τα στοιχεία δείχνουν υπερβολικές υπερωρίες. 



protothema.gr
Σχόλια