Συνάντηση Πάπα και Ιμάμη για την ευτυχία της ανθρωπότητας

https://averoph.files.wordpress.com/2016/05/cf80ceaccf80ceb1cf82-cf86cf81ceb1ceb3cebaceafcf83cebacebfcf82.jpg?w=364&h=192

Πάπας Φραγκίσκος σσ. Δεν σχολιάζω τίποτα. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Τα βάζω για να τα βλέπουμε και να τα βλέπουν κάποιοι άλλοι.

***

RT

Ο Πάπας Φραγκίσκος καλωσόρισε τον πρώτο Ιμάμη του τζαμιού Al-Azhar του Καΐρου, κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής συνάντησης στο Βατικανό τη Δευτέρα. Μια συνάντηση, για την οποία και οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση και διάλογο μεταξύ των δύο θρησκειών.

Ο ποντίφικας αγκάλιασε και ασπάστηκε τον Sheikh Ahmed al-Tayeb – την ανώτατη αρχή στο σουνιτικό Ισλάμ – κατά τη διάρκεια της συνάντησης και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το μήνυμα είναι η συνάντησή μας».

Το ίδιο συναίσθημα ανταπέδωσε και ο Tayeb, ο οποίος σε δήλωσή του στο AFP είπε, «χρειάζεται να πάρουμε μια κοινή στάση, χέρι-χέρι, για να φέρουμε την ευτυχία στην ανθρωπότητα. Οι θεόπνευστες θρησκείες αποκαλύφθηκαν για να κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους και όχι για να τους προκαλούν δυσκολίες».

Ένας εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών ήταν «πολύ εγκάρδιες», με τον Ιμάμη να περνάει 30 λεπτά μαζί με τον Πάπα και να παρευρίσκεται για λίγο παραπάνω από μία ώρα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ο εκπρόσωπος Federico Lombardi δήλωσε ότι οι δυο τους «συζήτησαν κυρίως για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες και οι πιστοί των μεγάλων θρησκειών του κόσμου».

Ο Πάπας παρουσίασε στον Ιμάμη αντίγραφο της πρόσφατης εγκυκλίου του, Laudato Si, μια επιστολή προς τους πιστούς στην οποία προτρέπει τον κόσμο να αφυπνιστεί από την απειλή που θέτει η οικονομική ανισότητα και η κλιματική αλλαγή.

Μετά τη συνάντηση ο Sheikh Ahmed al-Tayeb* δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να συγκληθούν και αργότερα σε μια «ειρηνευτική διάσκεψη». Ο εκπρόσωπος του Ιμάμη Abbas Shuman είπε στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι CBC ότι το συνέδριο θα καλύψει θέματα που αφορούν τη φτώχεια, τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Το Βατικανό ωστόσο δεν επιβεβαίωσε αμέσως κάποια σχέδια για συνέδριο.

Η απόφαση του Tayeb να επισκεφθεί τη Ρώμη ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την εξομάλυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο θρησκειών, οι οποίες κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του Φραγκίσκου, Πάπα Βενέδικτου του XVI. Οι σχέσεις είχαν κλονιστεί τον Σεπτέμβριο του 2006 όταν ο Βενέδικτος έκανε μια ομιλία στην οποία θεωρήθηκε ότι συνέδεε το Ισλάμ με τη βία. Τα λόγια του πυροδότησαν θανατηφόρες διαδηλώσεις σε πολλές χώρες και επιθέσεις αντίποινας κατά χριστιανών.

Από τότε που εξελέγη το 2013, ο Φραγκίσκος έχει ακολουθήσει μία διαφορετική πορεία, κάνοντας μια σειρά από συμβιβαστικές κινήσεις προς τον μουσουλμανικό κόσμο.

***

* εδώ αναφέρουν, πιθανώς λόγω τυπογραφικού λάθους, το όνομα του τζαμιού στην Αίγυπτο



Μετάφραση Φαίη/Αβέρωφ - averoph.wordpress.com
Σχόλια