Η ΝΔ σκίζει το μνημόνιο...



Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει δεσμευτεί καθαρά ότι, αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα ανατρέψει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές...
για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και όλα όσα καταγγέλλει. Δεν έχει, άλλωστε, εξηγήσει πώς ακριβώς θα επιτύχει τους στόχους για μικρότερα πλεονάσματα και ανάπτυξη 4%, όπως διακηρύσσει, ούτε με ποια μέτρα θα διασφαλίσει τη δημοσιονομική ισορροπία. Ειδικά στην ερώτηση από πού θα προέλθει η μείωση των δημόσιων δαπανών την οποία προτάσσουν ως αντίδοτο στην υπερφορολόγηση, τα στελέχη της ΝΔ διαβεβαιώνουν ότι δεν αναφέρονται σε απολύσεις και τα υπόλοιπα τα αφήνουν στη φαντασία μας.

Κάποιοι μιλούν για την παραδοσιακή τακτική του “ώριμου φρούτου”, που υπαγορεύει ότι το 2ο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα απλώς περιμένει τη σειρά του καταγγέλλοντας διαρκώς την κυβέρνηση για όλα. Αλλοι προβάλλουν την ανάγκη συσπείρωσης της κομματικής βάσης που επιτυγχάνεται με την επανάληψη του αιτήματος για εκλογές και αισιοδοξούν ότι η κοινωνική δυσφορία για τα μέτρα θα αποβεί υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτσι κι αλλιώς. Εξάλλου, προσβλέπουν στο επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων για να πειστούν και να πείσουν ότι η μέθοδός τους αποδίδει αφού η κυβέρνηση φθείρεται και ο βασικός της πολιτικός αντίπαλος διευρύνει το προβάδισμά του.

Θέμα χρόνου

Τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ στο περιθώριο εκδήλωσης του ΕΛΚ στο Λουξεμβούργο. Στο επιτελείο του έχουν να λένε ότι η Μέρκελ δεν του άσκησε καμία πίεση να ψηφίσει στη Βουλή τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ επισημαίνουν ότι η συνάντησή τους γίνεται ενώ δεν επίκειται άλλη σημαντική δοκιμασία για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επομένως δεν υπάρχει καμία περίπτωση άσκησης πιέσεων.

Το αφήγημα της ΝΔ είναι κάπως μπερδεμένο. Γιατί τη μία λένε ότι η κυβέρνηση τα έδωσε όλα στους πιστωτές και δεν πήρε τίποτα, την άλλη ο Β. Σόιμπλε, που υποτίθεται ότι τα πήρε όλα, βγαίνει και λέει ότι αν το 2014 δεν είχαν προκληθεί εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε η χώρα μας θα είχε βγει από το μηχανισμό στήριξης. Αλλά αυτές οι αντιφάσεις φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ηγεσία της ΝΔ που περιμένει στη γωνία να συμβεί το ατύχημα.

Ο πρώτος κάβος θα είναι το φθινόπωρο, όταν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης θα ανοίξει η συζήτηση για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα και θα αποσαφηνιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο δεύτερος κάβος θα είναι τον Απρίλιο, όταν θα εξεταστούν τυχόν δημοσιονομικές αποκκλίσεις και αναλόγως θα αποφασιστεί η ενεργοποίηση του κόφτη.

Σε αναμονή

Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι όλα θα πάνε καλά και ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα επιτρέψουν και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και την αποφυγή λήψης νέων μέτρων. Γνωρίζουν, όμως, ότι θα υπάρξει πολιτικό κόστος από την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Για το λόγο αυτό αρκετοί υπουργοί δίνουν έμφαση στην ανάγκη μιας μεταμνημονιακής ατζέντας που θα δίνει έμφαση σε μεταρρυθμίσεις που δεν χρειάζονται συνεννόηση με τους πιστωτές (λχ στην παιδεία).

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης έχουμε μπροστά μας μια τριετή περίοδο πολιτικής σταθερότητας και επομένως τίποτα δεν θα κριθεί τώρα, αλλά στο τέλος της διαδρομής.


Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ούτε για τον ανασχηματισμό ούτε για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (που μπορεί να αναβληθεί εκ νέου και αντί για το καλοκαίρι να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο). Η κακοφωνία που παρουσιάζεται λόγω ατυχέστατων  δηλώσεων βουλευτών (όπως της Α. Βαγενά για την τουρκοκρατία και του Γ. Κυρίτση εναντίον των “Μενουμευρωπαίων) δημιουργεί δεύτερες σκέψεις σε κυβερνητικού παράγοντες για το πότε πρέπει να γίνουν αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν επανεκκίνηση.

tvxs.gr
Σχόλια