Reuters: Οι Ευρωπαίοι «κουράστηκαν»...

Reuters: Οι Ευρωπαίοι «κουράστηκαν» με τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ
...με τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ...

Η έντονη αναποφασιστικότητα αλλά και κάποιες διαφωνίες στο εσωτερικό του ΔΝΤ δημιουργούν έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη, όπως τουλάχιστον σημειώνει σε δημοσίευμά του το Reuters. Αυτές οι ανησυχίες...
ήταν ξεκάθαρες κατά τη διάρκεια του μαραθώνιου Eurogroup της 24ης Μαΐου και δεν ήταν λίγοι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που αναρωτιούνται εάν πραγματικά το ΔΝΤ επιθυμεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο το ερώτημα κατά πόσο το ΔΝΤ θέλει πραγματικά αυτή τη συμμετοχή τέθηκε, πάντα ανώνυμα, στο Reuters από δεκάδες ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Δήλωσαν, μάλιστα, στο πρακτορείο ότι έμειναν έκπληκτοι από τις διαφωνίες μεταξύ του Πολ Τόμσεν και άλλων αξιωματούχων του ΔΝΤ και κυρίως από το γεγονός ότι ο Δανός αξιωματούχος χρειαστεί να περιμένει επί ώρες για να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πριν αποδεχθεί τελικά τη συμφωνία.

«Φαινόταν ότι το ΔΝΤ δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε μία κοινή θέση», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας ανώτατος αξιωματούχους της Ευρωζώνης που σημείωσε ότι κορυφαίοι δικηγόροι του Ταμείου ήρθαν από την Ουάσιγκτον για να εξετάσουν τη συμφωνία.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις διαδικασίες προκειμένου να επικοινωνήσουν με τη κυρία Λαγκάρντ και πως δεν είναι ασυνήθιστο να την περιμένουν προκειμένου να δώσει την έγκρισή της.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Τόμσεν φαινόταν "απογοητευμένος" κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής συνομιλίας διάρκειας δέκα λεπτών που είχε με την κυρία Λαγκάρντ στο διάδρομο έξω από το χώρο της συνάντησης. Ακούστηκε να λέει ότι το Ταμείο δεν πρέπει να συμφωνήσει, αλλά φάνηκε να χάνει το επιχείρημά του, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Είμαι πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα είναι μαζί μας. Υπάρχει ακόμα η ανάγκη για μια έντονη συζήτηση των πιθανών μέτρων αργότερο το φθινόπωρο, πριν ενταχθούν. Αλλά και αυτό αναμένεται να είναι εντάξει", υπογράμμισε κορυφαίο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σχόλια