ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - Ετοιμοι να σταθούν στα πόδια τους οι δίδυμοι Κούροι

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160615/low/assets_LARGE_t_420_54691717.JPG
Μία σημαντική αίθουσα σε ένα σπουδαίο μουσείο, αυτό της Κορίνθου, ανοίγει ξανά σε πολύ λίγες μέρες, στις αρχές Ιουλίου, και δύο δίδυμοι, εκθαμβωτικοί Κούροι θα παρουσιαστούν στο κοινό για πρώτη φορά.



http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160615/low/newego_LARGE_t_420_54691743.JPG
Η διαδικασία της συντήρησης και της συγκόλλησης ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και οι δίδυμοι Κούροι θα φιλοξενούνται από τις αρχές του Ιουλίου στο Μουσείο της Κορίνθου

Είναι οι Κούροι της Κλένιας στην Κόρινθο, οι οποίοι ανασκάφηκαν λαθραία και σώθηκαν την τελευταία στιγμή πριν πωληθούν παράνομα. Τα εξαιρετικής τέχνης αγάλματα δεν έχουν εκτεθεί μέχρι τώρα, παρότι έχουν περάσει έξι χρόνια από την κατάσχεσή τους. Επρεπε πριν να συντηρηθούν και να μελετηθούν.

Η συντήρηση γίνεται τώρα, με μελέτη συγκόλλησης και ανάταξης που εκπόνησε ο πολιτικός μηχανικός Α. Παπαθανασίου και ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον Μάρτιο. Υλοποιείται από την ομάδα συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου και τον συντηρητή Χρήστο Στεφανίδη, τον γλύπτη Αθ. Γκριτζάπη, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων Μνημείων (Ι. Παπαϊωάννου, συντηρήτρια και Αντ. Τριανταφύλλου, γλύπτης) και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (Ε. Τουμπακάρη, πολιτικός μηχανικός). Η συγκόλληση των άκρων στον κορμό των αγαλμάτων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τώρα είναι η περίοδος σταθεροποίησης των υλικών μετά την οποία τα αγάλματα θα στηθούν όρθια.

Η κατάσχεση
Ο έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας σημειώνει σχετικά με την ιστορία τους: Οι δύο Κούροι κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων στις 14 Μαΐου 2010 στην Κλένια Κορινθίας (η οποία ταυτίζεται με την Τενέα, κώμη της Αρχαίας Κορίνθου) και μεταφέρθηκαν για φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας κινήθηκε άμεσα και κατόπτευσε επιφανειακά τη θέση «Ξερόκαμπος» στην Κλένια Κορινθίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι λαθρανασκαφείς είχαν ανελκύσει βίαια και παράνομα τα δύο αγάλματα. Στις 22 Μαΐου 2010 ξεκίνησε εκτεταμένη σωστική ανασκαφική έρευνα σε αγρό της ίδιας περιοχής, ο οποίος είχε υποδειχθεί από τους αρχαιοκάπηλους ως σημείο εύρεσης των αγαλμάτων. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως εκτεταμένο παρόδιο νεκροταφείο με διάρκεια χρήσης από το 560 π.Χ. έως τον πρώιμο 3ο αι. π.Χ., στο οποίο αποκαλύφθηκαν συνολικά 77 τάφοι ποικίλων τύπων. Η αρχαία οδός ταυτίζεται με βεβαιότητα με τη γνωστή από τις πηγές Κοντοπορεία, τον σύντομο δρόμο που συνέδεε την Κόρινθο με το Αργος.


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160615/low/assets_LARGE_t_420_54691717.JPG

Η ανακάλυψη
Εννέα μόλις μέρες από την έναρξη της ανασκαφής ήρθαν στο φως, σε απόσταση 14 μέτρων δυτικότερα από τη θέση που είχε υποδειχθεί από τους αρχαιοκάπηλους, τα ελλείποντα μέλη των Κούρων: δύο δεξιές κνήμες των αγαλμάτων, ένα πέλμα με την πλίνθο του, απολεπίσματα της κόμης και ενός αστραγάλου, όλα τους συγκολλώμενα κατά θραύση με τα κατασχεμένα αγάλματα. Τα μέλη αυτά βρέθηκαν σε συνάφεια με δύο όμοιες πώρινες σαρκοφάγους, τοποθετημένες εντός ενιαίου, ταφικού ορύγματος. Μάλιστα, οι δύο σαρκοφάγοι έφεραν καλυπτήριες πλάκες υπερδιπλάσιου πάχους σε σχέση με τις υπόλοιπες του νεκροταφείου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι δύο Κούροι έστεκαν πάνω από τις δύο σαρκοφάγους, αποτελώντας παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα σε κομβικό σημείο της αρχαίας οδού, όπου αυτή διακλαδώνεται.

Το εύρημα είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, κυρίως διότι αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου ένα προϊόν αρχαιοκαπηλίας συνδέεται άμεσα με το ανασκαφικό του περιβάλλον, εξασφαλίζοντας έτσι μοναδικές πληροφορίες για τον τόπο προέλευσής του, τη χρήση και τη σημασία του. Οι δύο Κούροι, όπως αποδείχθηκε κατά τη συντήρηση, είχαν κατασκευαστεί από παριανό μάρμαρο πρώτης ποιότητας, με μεγάλη συνοχή.


Αγγελική Κώττη - ethnos.gr
Σχόλια