Κομφούζιο...

Tέσσερις είναι οι «γαλάζιες» παρεμβάσεις οι οποίες δείχνουν την παντελή έλλειψη στρατηγικής, την έλλειψη προγραμματισμού και τη σύγχυση που επικρατεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Πρώτα έχουμε την...
περασμένη Τετάρτη την ηχηρή παρέμβαση του ίδιου του πρόεδρου της Ν.Δ. από το βήμα της Βουλής, με προειδοποίηση μάλιστα προς την κυβέρνηση να μην εμποδίσει την ακομμάτιστη (!!!) συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «πριν καν πραγματοποιηθεί, παρήγαγε πολιτικό αποτέλεσμα». Την ίδια στιγμή όλα σχεδόν τα στελέχη της Ν.Δ., με προεξάρχοντα τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, που παρευρέθηκε και στη συγκέντρωση, προπαγάνδιζαν χοντροκομμένα. Η παταγώδης αποτυχία της συγκέντρωσης ήταν ένα καλό μάθημα στην ηγεσία της Ν.Δ. και στη δήθεν ανεξάρτητη στάση που κράτησε.

◆ Δεύτερη παρέμβαση έχουμε την άρον-άρον οργανωμένη παρουσίαση ενός μέρους του προγράμματος της Ν.Δ., που τελικά ήταν, όπως είπε ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωση ενός σχεδίου που δόθηκε για διαβούλευση, για την οποία επιστρατεύθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όλη αυτή η εκδήλωση ήταν φανερό ότι ήταν ένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός, οργανωμένος την τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση του πρωθυπουργού στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα παρουσίαζε το σχέδιο της κυβέρνησης προς τον δρόμο της ανάπτυξης.

Ήταν απλώς μια κακοστημένη επικοινωνιακή παρέμβαση και γι’ αυτό ήταν άκρως αναποτελεσματική, ιδιαίτερα μάλιστα όταν έγινε γνωστό ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του κόμματος τον Σεπτέμβριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα, όπως ειπώθηκε, θα είναι «ένα νέο μείγμα πολιτικής», με λιγότερους φόρους, περισσότερο κοινωνικό κράτος, χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν αν έχουν συμφωνήσει μια τέτοια πολιτική και με τους δανειστές.

◆ Τρίτη παρέμβαση που τάραξε τα νερά ήταν, δύο μέρες αργότερα, όταν κυκλοφόρησε η «Real News» με ολοσέλιδο άρθρο του πρώην προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος έσπασε τη σιωπή του έπειτα από πολλούς μήνες από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Ήταν ένα άρθρο στο οποίο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατέθετε την πρότασή του για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Τα κόμματα προτείνουν τον υποψήφιο Πρόεδρο και η Βουλή έχει το δικαίωμα να εκλέξει με βάση τις τρεις ψηφοφορίες (200, 200, 180). Αν τελικά δεν εκλεγεί Πρόεδρος, η πρόταση των κομμάτων με τους ίδιους υποψηφίους να τίθεται στη λαϊκή ετυμηγορία. Με αυτόν τον τρόπο αποσυνδέεται πλήρως το ενδεχόμενο μη εκλογής Προέδρου από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών».

Ενώ τονίζει ακόμη ότι «είναι βέβαιο ότι έτσι ενισχύεται η κατευθυντήρια γραμμή προς τα κόμματα να συναινέσουν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει απόλυτο σεβασμό στο Κοινοβούλιο και στα κόμματα, το πολίτευμα δεν θα αλλοιωθεί και το μεγάλο πρόβλημα της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και των επαναλαμβανόμενων εκλογών λύνεται».

Και μάλιστα ξεκαθαρίζει: «Είμαι διατεθειμένος να εκφράσω τις απόψεις μου για κάθε ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, όσο η συζήτηση θα εξελίσσεται», δηλώνοντας έτσι παρών σε όλα τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, προαναγγέλλοντας μάλιστα ηχηρά την επιστροφή του.

Και ενώ ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματική αντιπολίτευσης με το άρθρο του αυτό ξεκαθαρίζει ουσιαστικά προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί και η Ν.Δ. ως προς την εκλογή του προέδρου της και βάζει τα πράγματα στη θέση τους, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επικρατεί γενική σύγχυση, περιμένοντας, όπως λένε, τις προτάσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αρχίσει τις διαβουλεύσεις για τον εκλογικό νόμο με τους αρχηγούς των κομμάτων.

◆ Και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα εκνευρισμού που εκπέμπει η ηγεσία της Ν.Δ., με αποκορύφωμα – τέταρτη παρέμβαση – τις χθεσινές προειδοποιήσεις προς τα κόμματα και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, από τους οποίους ζητείται ουσιαστικά να μη συμφωνήσουν στα θέματα του εκλογικού νόμου και στη συγκέντρωση του κρίσιμου αριθμού των 200 βουλευτών για να εφαρμοστούν οι αλλαγές από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Ν.Δ. είναι μια κατάσταση κομφούζιο, όπως γράφουμε και στη σελίδα 4 και στο ρεπορτάζ για τη συγκέντρωση του κρίσιμου αριθμού των 200 βουλευτών. Οι απειλές προς τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή όποιος στηρίξει τον νέο νόμο δεν θα έχει θέση στη μεταρρυθμιστική ομπρέλα που επιχειρεί να φτιάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (!!!), μένουν χωρίς διευκρίνιση από τα «φωτισμένα γαλάζια» μυαλά σχετικά με το με ποιον τελικά θα μείνει να κάνει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης, αν τελικά πάρει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Δικαιολογημένα λοιπόν κάποιος θα μπορέσει να πει ότι από το «γαλάζιο» ομιχλώδες τοπίο της περασμένης εβδομάδας η Ν.Δ. πέρασε σε μια κατάσταση κομφούζιο…

topontiki.gr
Σχόλια