Προτεραιότητα η ενημέρωση...

Ταλαμάγκας - Ταγματάρχης
Κάτι κινείται στην ΕΡΤ...
Ικανοποιημένος δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης ένα χρόνο μετά το άνοιγμα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θεωρώντας ότι...
το «Τρένο μπήκε στις ράγες». Το στέλεχος της ΕΡΤ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ» και στους Μάκη Κουρή και Βασίλη Κουφόπουλο διαπιστώνει ότι «Η ΕΡΤ είναι πιο ώριμη», ενώ ζητάει πίστωση χρόνου λέγοντας ότι «Η εμπιστοσύνη που ζητάμε από την κοινωνία θέλει χρόνο».

Πράγματι όμως στην ΕΡΤ το τελευταίο διάστημα κάτι αλλάζει προς το καλύτερο και αυτή η αλλαγή είναι ορατή – τουλάχιστον, στον ενημερωτικό τομέα. Είναι σαφές ότι επιχειρείται στροφή από το ξεπερασμένο μοντέλο που παραδοσιακά «έχτιζε» τα δελτία και τις ενημερωτικές της εκπομπές η δημόσια τηλεόραση… Σε ένα μοντέλο πιο φρέσκο που προτάσσει αυστηρά την είδηση, ανεξάρτητα από το από πού προέρχεται. Με άλλα λόγια γίνεται προσπάθεια να φύγει από την αποτυχημένη και αδιέξοδη λογική να δομεί τα δελτία και τις ενημερωτικές της εκπομπές, μοιράζοντας το χρόνο σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων… Υιοθετώντας την αντίληψη ότι προέχει η είδηση! Χωρίς να ζυγίζει την επικαιρότητα βάσει της κυβερνητικής ή αντιπολιτευτικής δραστηριότητας.

Είναι φανερό ότι η άφιξη του Βασίλη Ταλαμάγκα στην ΕΡΤ αναλαμβάνοντας το γενικό συντονισμό του τομέα της γενικής διεύθυνσης ειδήσεων, δηλαδή ενός επαγγελματία δημοσιογράφου της αγοράς με εμπειρία στα ιδιωτικά ΜΜΕ φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει και να διασφαλίζει το παραπάνω προτάσσοντας την είδηση και την ενημέρωση.

Άλλωστε το είδαμε και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όταν η επικαιρότητα το επέβαλε αγνόησε την πολιτική δραστηριότητα, είτε της κυβέρνησης είτε των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για να αναδείξει, άλλοτε διεθνή θέματα όπως οι πυροβολισμοί στο πανεπιστήμιο UCLA και άλλοτε τους βομβαρδισμούς κατά του ISIS από αμερικανικές δυνάμεις.


Προτεραιότητα η ενημέρωση
Αυτό όμως που απέσπασε θετικά σχόλια – πάντα με την ίδια λογική ανάδειξης της επικαιρότητας, ήταν τα αποκλειστικά θέματα που «έβγαλε» το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, όπως για παράδειγμα «Τα ναρκωτικά των τζιχαντιστών» όπου για πρώτη φορά κάμερα ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου κατέγραψε «τα εκατομμύρια οπιούχα χάπια»!


Προτεραιότητα η ενημέρωση
Είδαμε όμως και θέματα για τον τουρισμό, αλλά και ρεπορτάζ – αποκλειστικό μάλιστα, για τα «αγκάθια» (πριν την αξιολόγηση) για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, που δεν μας είχε συνηθίσει η δημόσια τηλεόραση, μιας και ανάλογα θέματα μεταδίδονται από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, δεδομένου ότι εμπεριέχουν δόσεις «αντιπολιτευτικού» λόγου απέναντι στην κυβέρνηση!

 Προτεραιότητα η ενημέρωση
Είναι προφανές ότι αυτό έχει ανάγκη η ΕΡΤ για να μπορέσει όπως υποστηρίζει και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών… Η είδηση πρώτα και πάνω από όλα και φυσικά σταθερά στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, με έκτακτες εκπομπές και δελτία, όπως συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία.


Ωστόσο όπως έχουμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν δεν φθάνει αυτό… Τα στελέχη της ΕΡΤ οφείλουν να εμπνεύσουν με ένα νέο «ζωντανό» όραμα τους εργαζόμενους για να μπορέσουν να δημιουργήσουν την ανεξάρτητη και αχειραγώγητη ΕΡΤ της κοινωνίας και των πολιτών. Και βέβαια αυτό θα συμβεί μόνο όταν τα στελέχη δεν είναι κλεισμένα στα γραφεία τους, αλλά δίπλα στους εργαζόμενους, όπως μαθαίνουμε ότι κάνει ο νέος γενικός συντονιστής που εργάζεται μαζί τους.

enimerosi24.gr
Σχόλια