Οικονομολόγοι «βλέπουν» ήπια ύφεση...

Οικονομολόγοι «βλέπουν» ήπια ύφεση έως το 2017 για τη βρετανική οικονομία...έως το 2017 για τη βρετανική οικονομία...

Σε ύφεση αναμένεται να μπει μέσα στο 2016 η Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απόφαση που θα εμποδίσει επιπλέον και την...

παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, όπως εκτιμούν οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

«Αναμένουμε τώρα την οικονομία (της Βρετανίας) να εισέλθει σε ήπια ύφεση μέχρι τις αρχές του 2017», είπαν σε σημείωμα για τους πελάτες τους οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Γιαν Χάτζιους και Σβεν Γιάρι Στεν.

Εκτιμούν επίσης ότι η απόφαση για την αποχώρηση από την ΕΕ θα μειώσει αθροιστικά κατά 2,75% το βρετανικό ΑΕΠ, στους επόμενους 18 μήνες, καθώς και ότι οι οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης θα επηρεαστούν επίσης.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το ΑΕΠ της ευρωζώνης τα δύο επόμενα χρόνια θα φτάσει το 1,25% αντί του 1,5% που υπολογίζονταν πριν το δημοψήφισμα για Brexit.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, η τράπεζα προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο μισό του 2016 θα φτάσει το 2% αντί για το 2,25%, που είχε δώσει σε προηγούμενη εκτίμηση.

Η Goldman Sachs σημείωσε τρεις βασικούς κινδύνους που απορρέουν από την απόφαση της Βρετανίας: οι όροι εμπορικών συναλλαγών ενδέχεται να επιδεινωθούν, οι εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν τις επενδύσεις λόγω της ανασφάλειας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, και οι οικονομικές συνθήκες θα σφίξουν λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές συναλλάγματος και της αδυναμίας σε ευάλωτα κεφάλαια όπως οι μετοχές και τα επισφαλή ομόλογα.


newsbeast.gr
Σχόλια