Έκλεισαν οι κάλπες στην Ισπανία, ποιοι είναι μπροστά..

Σε νέα πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται πως οδηγούν τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στην Ισπανία, καθώς οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες δεν...
έδωσαν με την ψήφο τους την αυτοδυναμία σε κανένα από τα πρώτα κόμματα της προτίμησής.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα exit polls έδιναν τα εξής αποτελέσματα:

1. Λαϊκό Κόμμα (PP) 28,5% (117-121 έδρες)

2. Unidos Podemos 25,6% (91-95 έδρες)

3. Σοσιαλιστές (PSOE) 22% (81-85 έδρες)

4. Ciudadanos 11,8% (26-30 έδρες)

Για την αυτοδυναμία απαιτούνται 176 έδρες. Όπως προκύπτει από τα exit polls, κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ οι Podemos τπυ Πάμπλο Ιγκλέσιας, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση, πίσω από την παράταξη του Μαριάνο Ραχόι, αναδεικνύονται σε ρυθμιστές, καθώς μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές.

Το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ήταν -αναμενόμενα- χαμηλό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, κυμαινόταν μόλις στο 51,17% -ήτοι, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου- στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).

Οι σημερινές εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο προκάλεσε ο τερματισμός του μακρού κύκλου του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μίας πραγματικά αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετα-Φράνκο εποχή.

Το ποσοστό συμμετοχής ούτως ή άλλως αναμενόταν χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκλογές, καθώς οι Ισπανοί βρίσκονται ήδη σε περίοδο διακοπών, ενώ εμφανίζουν και σημάδια κόπωσης από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα του τελευταίου εξαμήνου...
Σχόλια