Τα σενάρια για κυβέρνηση στην Ισπανία...

Πως διαμορφώνονται οι έδρες με καταμετρημένο το 93% των ψήφων...

Με δεδομένο πως κανείς δεν επιζητεί και τρίτη προσφυγή στις κάλπες μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, τέσσερα τα βασικά σενάρια που προκύπτουν, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ισπανία.

Το...
πρώτο προβλέπει συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές για πρώτη φορά στα χρονικά, αν και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι Σοσιαλιστές δεν ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν τέτοιο ενδεχόμενο, ειδικά εάν ο Μαριάνο Ραχόι παρέμενε στην πρωθυπουργία.

Δεύτερον, το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να συμμαχήσει με τους Ciudadanos και να επιζητήσουν τη βοήθεια μικρών κομμάτων για να συμπληρώσουν την «παλέτα» των 176 εδρών.

Τρίτο σενάριο είναι μία προσπάθεια αναβίωσης της σύμπραξης Σοσιαλιστών, Podemos και Ciudadanos, συμμαχία που είχαν επιχειρήσει να πετύχουν οι Σοσιαλιστές όταν έλαβαν διερευνητική εντολή τον χειμώνα. Το εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της άρνησης των Podemos να συνεργαστούν με τους Ciudadanos.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμαχίας μεταξύ των Unidos Podemos και των Σοσιαλιστών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην 350μελή Βουλή, αν θα χρειαστούν τη στήριξη τοπικών κομμάτων της περιφέρειας.

Οι έδρες

 Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 136 έδρες, οι Σοσιαλιστές 86, οι Podemos 71 και οι Ciudadanos 32...
Σχόλια