Νέος Πρόεδρος της Ισλανδίας ο Γκούντνι Γιοχάνεσον...


Πρόεδρος της Ισλανδίας εξελέγη με ποσοστό 39,1% ο πανεπιστημιακός Γκούντνι Γιοχάνεσον, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RUV.
Ο Γιοχάνεσον, ένας υποψήφιος χωρίς...
κομματική ταυτότητα που γιορτάζει σήμερα τα 48α γενέθλιά του, είχε δηλώσει στη διάρκεια της νύκτας πως κέρδισε τις εκλογές. Η αντίπαλός του, η επιχειρηματίας Χάλα Τομασντότιρ, επίσης χωρίς κομματική ταυτότητα, συγκέντρωσε 27,9% των ψήφων.

Η ψηφοφορία αυτή, που διεξήχθη χθες σε έναν γύρο, πραγματοποιήθηκε για την εκλογή του διαδόχου του 73χρονου Όλαορ Ράκναρ Κρίμσον, ο οποίος παρέμεινε 20 χρόνια στη θέση του αρχηγού του κράτους.

Ο Γιοχάνεσον, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, ήταν με διαφορά το φαβορί στις δημοσκοπήσεις από τότε που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ωστόσο το ποσοστό που έλαβε υπολείπεται του 45 ως 49% που έπαιρνε στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι ψηφοφόροι εκτίμησαν τη νηφαλιότητα και την ανεξαρτησία των Γιοχάνεσον και Τομασντότιρ, αμφότερων νεοφώτιστων στην πολιτική, σε μια χώρα που επιδιώκει να ανανεώσει την πολιτική τάξη της.

Αντίθετα τιμώρησαν τον συντηρητικό πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Όντσον, ο οποίος ήρθε τέταρτος (13,7%), πίσω από τον συγγραφέα Άντρι Σνάερ Μάγκνασον (14,3%).

Σημειωτέον ότι οι βουλευτικές εκλογές της Ισλανδίας είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο.

avgi.gr
Σχόλια