Ο,τι Brexit ας κατεβάσει...

Δημήτρης Νανούρης

Κάτι δεν κατάλαβε καλά η νομενκλατούρα των Βρυξελλών ή καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει. Της ήρθε ο ουρανός σφοντύλι, να μου πεις, από τη σφαλιάρα των Βρετανών και...
θα κάνει πολύ καιρό να συνέλθει· αν συνέλθει ποτέ. Διότι, κύριε Ντόναλντ Ντακ Τουσκ μου, δεν φταίει ο λαϊκισμός της άκρας Δεξιάς, όταν ένα έθνος σού γυρίζει την πλάτη.

Ερήμην των λαών κυβερνά η γραφειοκρατία της Ευρω- παϊκής Ενωσης και κατά κανόνα εναντίον τους, εξωθώντας στην άβυσσο τον φτωχό Νότο με ανάλγητα μέτρα νεοφιλελεύθερης κοπής. Αρμαγεδδών χαρακτηρίστηκε η απόφαση των Αγγλων, σεισμός μεγατόνων με αλυσιδωτές δονήσεις οι οποίες ανατρέπουν τις στέρεες βεβαιότητες στη Γηραιά Ηπειρο, που φαντάζει από χτες ακόμα πιο γερασμένη.

Ναρκοθετεί τα θεμέλια της κοινής πορείας των 28 το Brexit. Η Σκοτία προετοιμάζεται για νέο δημοψήφισμα προκειμένου να αποσχιστεί από το Ενωμένο Βασίλειο και να παραμείνει στην Ε.Ε. Οι Ιρλανδοί ξεθάβουν το τομαχόουκ του πολέμου των δύο Ρόδων. Το πρώτο θα χρησιμοποιηθεί ως γούρι για την ένωση του νησιού, ενώ το δεύτερο σκοπεύουν να το σπάσουν στο κατώφλι του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού άμα τη επιστροφή τους.

Τα νταούλια όμως ηχούν και αλλού. Σε Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία και Θεός οίδε πού αλλού αύριο, ενισχύονται οι αποσχιστικές τάσεις. Στην Ελλάδα τραγουδάμε Βασίλη Καρρά: «Δεν πάω πουθενά, πουθενά, πουθενά/ εδώ θα μείνω/ δεν πάω πουθενά/ η αγάπη μου είσαι εσύ/ και δε σ’ αφήνω». Ασε που τώρα ζορίζουνε κομμάτι τα πράγματα καθώς αλλάζει άρδην η ατζέντα. Θα τους μιλάς για ελάφρυνση του χρέους ή για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και θα σου απαντούν «σκάσε και κολύμπα» κι ας είναι θεόρατα τα κύματα· σωστό τσουνάμι.

Ανεπίδεκτος μαθήσεως αποδείχτηκε ο Κάμερον, καθώς δεν άκουσε τον πρωθυπουργό μας, ο οποίος έσπευσε να του παράσχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία. Εντόπισε εκ πείρας το πρωταρχικό πρόβλημα στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Το βρήκε ανεπίτρεπτα σύντομο και σαφές. Πού πας, χριστιανέ μου, με ένα «in» και ένα «out»; Κοτσάρισε τέσσερις-πέντε σελίδες γεμάτες αοριστίες, αμφισημίες και συσκοτίσεις, ώστε να θολώσεις τα νερά και να μπορέσεις την επαύριο να μετατρέψεις το «όχι» σε «ναι». Ο Ντέιβιντ δεν βρήκε σόι την ιδέα, ίσως επειδή η πατρίδα του δεν είναι προτεκτοράτο όπως η δικιά μας, που λέει κι ο Πάμπλο Μανουέλ Ιγκλέσιας...
Σχόλια