ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ! Τα φορτώνουν με «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ και μετά ενεργοποιούν πλειστηριασμούς! Το colpo grosso της κυβέρνησης και το παιχνίδι με τις αντικειμενικές (ΠΙΝΑΚΑΣ)

http://www.financialbox.gr/wp-content/uploads/2016/06/plistiriasmoi-600x274.jpg
Το κράτος συμπεριφέρεται σαν στυγνός… απατεώνας, αφού με ένα διπλό κόλπο που έχει στήσει θέλει να «αρπάξει» τα σπίτια των Ελλήνων!Η κυβέρνηση υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες,που αποφάσισε να «παγώσει» και που όλοι παραδέχονται πώς είναι πλασματικές, ενώ την ίδια στιγμή βγάζει στο σφυρί σπίτια με «γκρεμισμένες» εμπορικές τιμές!
Όσοι ήλπιζαν πώς θα δουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ από τα τέλη του 2016 μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ή αρχές του 2018 τη μείωση των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων υπολογίζεται το «χαράτσι». Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι σαφής και συγκεκριμένος. Προκειμένου να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία και να μην τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ που έχει αποδειχθεί ως ο πιο αποτελεσματικός και «σίγουρος» στην είσπραξή του φόρος ως τώρα.
Τι σημαίνει αυτό; Πως εκτός από τον ΕΝΦΙΑ του 2016, θα παραμείνει υψηλός και ο φόρος ακίνητης περιουσίας για το 2017, ακόμα και αν τυχόν αλλάξει το όνομα ή η δομή του φόρου ακινήτων. Και αυτό γιατί οι φόροι αυτοί επιβάλλονται κάθε χρόνο με βάση την αντικειμενική αξία που έχει κάθε ακίνητο την 1η Ιανουαρίου. Άρα, η όποια μείωση προκύψει, όπως συνέβη και πέρυσι που οι τιμές άλλαξαν τον Μάιο, δεν θα επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις αξίες ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου.
Δηλαδή, ο ΕΝΦΙΑ όχι απλά δεν φεύγει, όχι απλά θα είναι ίδιος και για κάποιους ακριβότερος εφέτος, αλλά και του χρόνου εκατομμύρια πολίτες που έχουν στην κατοχή τους κάποιο ακίνητο θα πληρώσουν τον φόρο φουσκωμένο, βάσει πλασματικών αξιών που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Με τρικ δηλαδή το οικονομικό επιτελείο αφήνει τις αντικειμενικές αξίες ακόμη έναν χρόνο «παγωμένες» και έτσι και του χρόνου ο ΕΝΦΙΑ θα είναι φουσκωμένος, εκατομμύρια πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε μόνο και μόνο για να βγει ο λογαριασμός των εσόδων. Συγκεκριμένα, το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών και η παράλληλη αύξηση κάποιων συντελεστών σημαίνει ότι και του χρόνου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 40%, 50% ακόμη και 60% η 70% σε σχέση με τον φόρο ύστερα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Στο υπουργείο Οικονομικών κατά τα άλλα παραμένουν προσηλωμένοι στην υποχρέωση συλλογής και ενημέρωσης των αγοραίων τιμών των ακινήτων, προκειμένου να στηθεί ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός παρακολούθησης των εμπορικών τιμών, ώστε στη συνέχεια να εναρμονιστούν με αυτές και οι τιμές της εφορίας, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Για το λόγο αυτό, περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν πολύ υψηλές δεν θα δουν ελάφρυνση, καθώς δεν υπάρχει ικανός όγκος αγοραπωλησιών για να δημιουργηθεί αξιόπιστη βάση δεδομένων. Και το 2015 άλλωστε οι μειώσεις των τιμών της εφορίας δεν έγιναν «αυτοματοποιημένα» αλλά καθορίστηκαν με πολιτικά κριτήρια και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά από γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής που εξέτασε την κατάσταση.
Σε αντίθεση ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι απολύτως συνεπής και αρχίζει σε λίγες ημέρες να βγάζει στο σφυρί σπίτια πολιτών για χρέη προς την Εφορία. Ήδη, δόθηκε στη δημοσιότητα λίστα με τα 30 πρώτα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί από τις 29 Ιουνίου. Στην πρώτη λίστα υπάρχουν οικόπεδα, διαμερίσματα, μεζονέτες, χωράφια μέχρι και θέσεις στάθμευσης και προφανής στόχος είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά και η αύξηση της πίεσης όσων μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους και δεν το κάνουν.

Πιο ευάλωτοι είναι όσοι δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, συνεπώς δεν προστατεύονται ούτε για την πρώτη κατοικία τους. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με την εμπορική αξία αντί της αντικειμενικής, που ίσχυε μέχρι σήμερα, όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του την 1η Ιουνίου.


Παραδείγματα διαφοράς μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών



Περιοχή Αντικειμενική Εμπορική
Αγία Παρασκευή 1.450 1.200
Ηλιούπολη 1.375 1.100
Κορυδαλλός 1.025 800
Αργυρούπολη 1.350 1.100
Ν. Ψυχικό 1.700 1.300
Χολαργός 1.500 1.050
Ηράκλειο 1.300 900
Νίκαιοα 1.000 800
Μαρούσι 1.700 1.250
Πειραιάς 1.850 1.100
Χαλάνδρι 1.725 1.350
Κηφισιά 2.525 1.600
Βούλα 2.625 1.800
Π. Φάληρο 2.025 1.500




financialbox.gr
Σχόλια