Οι αθεράπευτα αδιόρθωτοι: Αναμένοντας σωτηρία από τη διόρθωση του λάθους των άλλων…

http://i2.wp.com/mignatiou.com/wp-content/uploads/2016/01/LAGARDE-TSIPRAS01.jpg?resize=777%2C437
Του Γιώργου Πετράκη

Και ξαφνικά εγένετο φώς. Το ΔΝΤ με την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης, παραδέχτηκε τα λάθη που έγιναν, ομολόγησε τα «εγκλήματα» που διαπράχτηκαν εις βάρος του ελληνικού λαού και έκανε την αυτοκριτική του. Από κει και πέρα η συνέχεια είναι η γνωστή…

Με πρώτον, τον Πρώτο Πολίτη της χώρας Προκόπη Παυλόπουλο που με το λυπημένο ύφος του, εκείνο που θέλει να μιλήσει στις καρδιές των δανειστών, παρακάλεσε να διορθωθούν τα …«λάθη».

Σύσσωμο το κυβερνητικό στρατόπεδο άλλαξε την ατζέντα και αφήνοντας κατά μέρος τις κορδέλες εγκαινίων νοσοκομείων, αεροδρομίων, ΙΚΑ, ΠΙΚΠΑ κ.λπ. επανακαθορίζει την στρατηγική του ζητώντας και απαιτώντας εδώ και τώρα «διόρθωση».

Ως και ο Δημήτρης Παπαδημούλης έλυσε σιωπή 15 λεπτών και στηλίτευσε τα λάθη του ΔΝΤ, ενώ εμφανίστηκε (όχι live, γιατί θα αποκαλύπτονταν το τροπικό μαύρισμα του) και ο Γιάνης Βαρουφάκης για να διαφημίσει την «δικαίωση» του ξεχνώντας ότι στην αρχή της περιπέτειας των Μνημονίων ήταν ο ίδιος που έγινε γνωστός γυρνώντας τα τηλεπαράθυρα και διαφημίζοντας την άτακτη χρεωκοπία και την έξοδο από το ευρώ.

Πολύ απλά: ξαφνικά βρέθηκε η λύση στα προβλήματα μας. Έγινε ένα “λάθος”, το διορθώνουμε και πάμε από την αρχή.

Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να σκεφθεί ότι αυτή η Έκθεση επρόκειτο για εσωτερική αξιολόγηση, για το πως το ΔΝΤ χειρίστηκε παρακάμπτοντας το καταστατικό του, την ελληνική υπόθεση και πως υπέκυψε στις πιέσεις των Ευρωπαίων για να μην κουρευτεί το ελληνικό χρέος.

Η Έκθεση ήρθε να επιβεβαιώσει την, εμπεδωμένη σε κάθε ελληνική γωνιά, αντίληψη ότι όλα όσα συνέβησαν, εφευρέθηκαν για να διασωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες…

Σωστό. Αλλά με την προσθήκη ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης των γαλλογερμανικών τραπεζών υπήρξε γιατί είχαν «μπουκώσει» με δισεκατομμύρια ευρώ την Ελλάδα και κινδύνευαν, γιατί η Ελλάδα χρεοκοπούσε…

Εάν δεν είχε χρεοκοπήσει η Ελλάδα, δεν θα κινδύνευαν οι γαλλογερμανικές τράπεζες, δεν θα χρειαζόμασταν μνημόνιο, ούτε θα ετίθετο θέμα να κουρευτεί το χρέος μας. Και έτσι ούτε το ΔΝΤ θα έκανε «λάθος», ούτε ο κ. Παυλόπουλος θα έδινε το πανεθνικό σύνθημα “μια διόρθωση μας σώζει”…

Ο κ. Παυλόπουλος ειδικά, θα μπορούσε να μας είχε …σώσει πριν ακόμη φθάσουμε στο ΔΝΤ.

Όταν ήταν κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, τότε που όλοι σφύριζαν αμέριμνα, όταν έρχονταν οι προειδοποιήσεις από την Κομισιόν και το ΔΝΤ.

Προφανώς το ΔΝΤ έκανε λάθη και οι Ευρωπαίοι με πρώτους τους Γερμανούς ακόμη μεγαλύτερα τα οποία επιδείνωσαν την τραγική κατάσταση στην οποία οι κυβερνήσεις μας οδήγησαν την χώρα. Υπάρχει μια ακόμη λεπτομέρεια: η εναλλακτική, ήταν η άτακτη χρεωκοπία…

Κανείς δεν παραδέχεται ότι τα χρέη δεν τα εφηύρε το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη και ότι όπως και το 2010 έτσι και τώρα είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν θέλουν το ονομαστικό κούρεμα του χρέους.

Είναι αφελές να θέλουν να μας πείσουν τώρα, ότι είναι θέμα μιας συγγνώμης, ότι αρκεί μια διαγραφή του «λάθους» και όλα θα τελειώσουν ως δια μαγείας. Όπως πριν ενάμιση χρόνο, που είχαν και πάλι την λύση στο τσεπάκι, με το σκίσιμο του Μνημονίου με ένα νόμο.

Έλεος πια. Όχι άλλα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όχι άλλες χάντρες στους ιθαγενείς. Το περίφημο «λάθος» αφορά το ίδιο το ΔΝΤ και όσοι του αρνήθηκαν το κούρεμα του χρέους το 2010, το αρνούνται και σήμερα.

Αν θέλουμε να δούμε ποια λάθη μας οδήγησαν μέχρι εδώ, ας ξεκινήσουμε από τα δικά μας λάθη που μας έριξαν στα «δόντια» των δανειστών. Τότε θα είχαμε γλυτώσει τα «λάθη» του ΔΝΤ και τις εμμονές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, θα είχαμε αποφύγει τη θυσία της χώρας για την σωτηρία των γαλλογερμανικών τραπεζών.

Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε, περιμένοντας ως «αθεράπευτα αδιόρθωτοι», το θαύμα και την «διόρθωση» που εκλιπαρεί από τους δανειστές ο κ. Παυλόπουλος και η κυβέρνηση.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Χωρίς καμία διάθεση «αθώωσης» των χειρισμών και αποφάσεων του Γιώργου Παπανδρέου και των επόμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, ούτε φυσικά των δανειστών… Διότι είναι όλοι αδιόρθωτοι…
 

Σχόλια