ΤΡΕΜΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΤΑΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – Σήμερα ανακοινώνονται τα stress tests, φόβοι για ντόμινο χρεοκοπιών και κούρεμα καταθέσεων

krisitrapezes
Ισχυρό πονοκέφαλο αναμένεται να προκαλέσει στην ΕΚΤ το ιταλικό αλλά και το γερμανικό τραπεζικό σύστημα,

καθώς όλα υποδεικνύουν ότι οι επιδόσεις τους στα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώνονται σήμερα δεν θα είναι και τόσο θετικά. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα τόσο του Bloomberg όσο και του Reuters, αλλά και εκθέσεις μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων όπως η Credit Suisse, εκ των 51 τραπεζών που θα υποστούν τα τεστ της ΕΚΤ υπάρχει πιθανότητα ποσοστό που αγγίζει το 25% να μην κατορθώσει να αποδείξει ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια προκειμένου να «αντέξει» ορισμένα σκληρά σοκ. Σε ανάλυσή του το Bloomberg επικεντρώνεται στο γνωστό πρόβλημα που λέγεται ιταλικές τράπεζες, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα και υποστηρίζοντας ότι τα τεράστια προβλήματά τους μπορούν να προκαλέσουν πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και να οδηγήσουν σε αναταραχή τα ομόλογα όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στις αγορές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα stress tests δεν συμμετέχουν τραπεζικοί όμιλοι από Ελλάδα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Κύπρο. Παρά ταύτα τα αποτελέσματα των stress tests εάν δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά για το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση την πολιτική στήριξης που ασκεί η ΕΚΤ και ως εκ τούτου αυτό θα επηρεάσει, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και τις ελληνικές τράπεζες.

Από την πλευρά της η Credit Suisse εκτιμά ότι το 25% των 51 τραπεζών που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ δεν θα κατορθώσουν να «περάσουν» το ακραίο σενάριο, συμπεριλαμβάνοντας και τις γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank. Η εκτίμηση της Credit Suisse καταφθάνει σε μία περίοδο όπου οι δύο γερμανικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει ιδιαίτερα αρνητικά μεγέθη β” τριμήνου, με τα κέρδη της Deutsche Bank να «ισοπεδώνονται» καθώς σημείωσαν πτώση που έφθασε το 99%!

Σίγουρο «θύμα» των stress tests θεωρείται η Monte dei Paschi di Siena, ο προβληματικός ιταλικός όμιλος, ο οποίος μπορεί να μην συγκαταλέγεται μεταξύ των «συστημικών» τραπεζών της Ευρωζώνης αλλά η κατάρρευσή του μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές -και φυσικά δυσάρεστες – αντιδράσεις.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το κατά πόσο η UniCredit -η μοναδική ιταλική τράπεζα που έχει χαρακτηριστεί ως συστημική – θα κατορθώσει να «αντέξει» το σκληρό σενάριο της ΕΚΤ, με τη Credit Suisse να εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί νέα κεφάλαια το ύψος των οποίων ενδέχεται να φθάσει στα εννέα δισ. ευρώ. Εν συνόλω οι ιταλικές τράπεζες αναμένεται να χρειαστούν περί των 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους και να καταστούν βιώσιμες. Σαφώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι άλλο από τη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να έχει κρούσει αρκετές φορές των κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει περιορισμός τους οι δυσχερείς συνέπειες θα πλήξουν όχι μόνο τις ίδιες τις τράπεζες αλλά το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.


ΠΗΓΗ
Σχόλια