Ο ΕΝΦΙΑ ΦΕΥΓΕΙ, Ο ΝΕΟΣ ΦΜΑΠ ΕΡΧΕΤΑΙ! Δεν θα φορολογείται η πρώτη κατοικία, αλλά… (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

http://www.financialbox.gr/wp-content/uploads/2016/06/katoikies-600x401.jpg

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθιερώσει έναν νέο φόρος ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ο νέος φόρος θα ονομάζεται «Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας» (ΦΜΑΠ), και το αφορολόγητο όριο θα αφορά μόνο μία κατοικία, τη λεγόμενη «πρώτη». Δηλαδή το αφορολόγητο θα αφορά ένα και μόνο ακίνητο.

Αν η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο, θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο.

Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή, αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο εκτιμάται ότι αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας θα οριστεί στις 200.000 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ και ένα εξοχικό αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ θα απαλλάσσεται από το φόρο μόνο για το διαμέρισμα και θα πληρώνει το φόρο για το εξοχικό.

Φορολογούμενος που έχει ακίνητο αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ και ταυτόχρονα κατέχει ένα δεύτερο ακίνητο αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ δεν θα πληρώνει φόρο για το ακίνητο των 180.000 ευρώ, αλλά θα πληρώνει για το δεύτερο ακίνητο.

Κεντρικός πυρήνας των αλλαγών θα είναι η επιβολή του φόρου στο σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας και όχι στην φορολόγηση ανά τετραγωνικό μέτρο του κάθε ακινήτου. Το σύστημα θα προσομοιάζει με εκείνο του παλαιού ΦΜΑΠ, όμως θα είναι μικρότερες οι φορολογικές απαλλαγές και διαφορετικοί οι συντελεστές.

Οι σκέψεις που υπάρχουν σήμερα να είναι αφορολόγητη η συνολική ακίνητη περιουσία με αξία κάτω από 50.000 ευρώ. Όμως, το τελικό ύψος της απαλλαγής θα εξαρτηθεί και από τους συντελεστές που θα εφαρμοστούν. Επίσης, ο δεύτερος προβληματισμός που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών είναι αν το αφορολόγητο που θα καθιερωθεί θα ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ο φόρος θα υπολογίζεται πάνω από το ποσό αυτό ή θα απαλλάσσονται μόνο όσοι έχουν ακίνητα ως 50.000 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώνουν φόρο για το σύνολο.

Οι τελικές αποφάσεις ως προς τους αριθμούς θα εξαρτηθούν από τις ασκήσεις προσομοίωσης που έχουν ήδη γίνει και τις προσαρμογές που θα γίνουν, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος της είσπραξης των 2,65 δισ. ευρώ και να μεταφέρεται το βάρος στις μεγαλύτερες περιουσίες, δηλαδή την ανακατανομή των φορολογικών βαρών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι σχεδόν έτοιμο να παρουσιάσει διάφορα σενάρια και να γίνει η τελική επιλογή ανάλογα με το μείγμα που θα επιλεγεί. Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη στο Μαξίμου, να γίνει και κάποια εξαγγελία από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.


financialbox.gr 
Σχόλια