Nέο σφοδρό κύμα αντιδράσεων από τους Ευρωπαίους πολίτες εναντίον των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων


Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται καθόλου τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, αλλά και γενικά οποιεσδήποτε  βάσεις  στις χώρες τους, οι οποίες υποτίθεται ότι προστατεύσουν την εθνική τους ασφάλεια, αναφέρει ο διεθνής τύπος.
Μόνο τέσσερα τοις εκατό των Γερμανών και πέντε τοις εκατό των Ιταλών πιστεύουν ότι οι ξένες στρατιωτικές βάσεις υπερασπίζονται τις χώρες τους καλύτερα από τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις.

Τα δεδομένα  συλλέχθηκαν μετά από την δημοσκόπηση της IFOP  που υλοποιήθηκε μετά από «παραγγελία»  του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik .
Σύμφωνα με  στοιχεία του  2015, από το τμήμα άμυνας του αμερικανικού πενταγώνου , οι ΗΠΑ διαθέτουν 587 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό.
Οι περισσότερες στο αριθμό από αυτές στην Ευρώπη ευρίσκονται στην   Γερμανία και στην  Ιταλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης  πάνω από 64.000 στρατιώτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Σε ερώτηση προς τους Ευρωπαίους για το  ποιος θα υπερασπιστεί πιο αποτελεσματικά τις χώρες τους, το 38 τοις εκατό των Γερμανών και το 34 τοις εκατό των Ιταλών, δήλωσε ότι οι αντίστοιχες εθνικές ένοπλες δυνάμεις τους, θα υλοποιούσαν πολύ καλύτερα και πιο αποτελεσματικά  το καθήκον αυτό,  χωρίς την βοήθεια από τις αμερικανικές βάσεις.

Την ίδια στιγμή, το 37 τοις εκατό των Γερμανών και το 34 τοις εκατό των Ιταλών, δήλωσε ότι στις χώρες τους πρέπει να συνεργασθούν οι εθνικοί  στρατοί με τις  αμερικανικές  βάσεις από κοινού.
Το  21 τοις εκατό των Γερμανών και το 27 τοις εκατό των Ιταλών ερωτηθέντων απάντησε «δεν ξέρω».

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την εταιρεία IFOP, από τις 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου του 2016 στη Γερμανία και την Ιταλία, και ρωτήθηκαν 1.004 και 1.002 ερωτηθέντες, αντίστοιχα.
Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού όσον αφορά το φύλο, την ηλικία και τον τόπο κατοικίας. Η δημοσκόπηση έχει μέγιστο περιθώριο λάθους 3,1 τοις εκατό, με επίπεδο εμπιστοσύνης 95 τοις εκατό.
Σε μια αντίστοιχη ερώτηση στην Ελλάδα και στους δοκιμαζόμενους Έλληνες πολίτες με τα ίδια ερωτήματα , ενδεχομένως οι απαντήσεις να σοκάριζαν ακόμη και τους Έλληνες επιτελείς.
Οι περισσότεροι στην χώρα μας δεν εγκρίνουν την παρουσία των αμερικανικών βάσεων , διότι την συνδέουν με πολέμους στην περιοχή και ειδικά με τον ISIS, εκτιμώντας παράλληλα την «ύποπτη» παρουσία τους στα δρώμενα στην χώρα μας διαχρονικά .
Δεν έχουν περάσει δε και πάρα  πολλά χρόνια από την επαίσχυντη τουρκική εισβολή στην μαρτυρική Κύπρο, με τις αμερικανικές  βάσεις τόσο στην ελληνική ηπειρωτική χώρα όσο και τις βρετανικές στην Κύπρο να διαδραματίζουν καίριο ρόλο στα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία.
Το ΝΑΤΟ και οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπη δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, και μάλιστα δημιουργούν από το να λύνουν «προβλήματα».

bash-hpa-01
gg
iran
%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7-1
b5c4ed839e716862e3d8af75e896149a


pentapostagma.gr
Σχόλια