Το άγνωστο υπερηφαίστειο της Νάπολης που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι στα πρόθυρα να "ξυπνήσει".

Ένα σχετικά άγνωστο για τους πολλούς ηφαίστειο, αυτό της Νάπολης, είναι ικανό να προκαλέσει καταστροφές πολύ πέρα από την Ιταλική χερσόνησο, επηρεάζοντας άμεσα σχεδόν ολόκληρη την γηραιά ήπειρο και φυσικά και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το in. gr, το Campi Flegrei (Φλεγραία Πεδία) είναι μια μεγάλη ηφαιστειακή περιοχή που βρίσκεται στη μητροπολιτική περιοχή της Νάπολης που θεωρείται μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο. Η 13 χιλιομέτρων καλντέρα εκτείνεται κυρίως υποβρύχια και έχει 24 κρατήρες και ηφαιστειακά οικοδομήματα. Το Campi Flegrei σχηματίστηκε περίπου 40.000 χρόνια πριν, εκπέμποντας προς τα έξω δεκάδες κυβικά χιλιόμετρα μάγματος, βράχων και λάβας. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ.

Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής Ιταλούς και Γάλλους επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στη Μπολόνια αναφέρει ότι, «σε σχέση με διάφορες ήσυχες μέχρι σήμερα καλντέρες ανά τον κόσμο το Campi Flegrei παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα τα πιο σαφή σημάδια αναταραχής».



ΠΗΓΗ
Σχόλια