Πού “φυτεύουν” 800 κομάντος οι Αμερικανοί και γιατί βολεύει την Τουρκία


Πώς θα βγει ικανοποιημένη η Ρωσία και η Τουρκία από την Συρία – Τι θα γίνει με τους Κούρδους και που ιδρύεται η νέα αμερικανική βάση και γιατί

Ειδικού συνεργάτη

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Μόσχας αναφορικά με την Συριακή κρίση και της προεκτάσεις αυτής, στοχεύουν στο να ικανοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό τα ρωσικά συμφέροντα-επιδιώξεις στον χώρο της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και παράλληλα να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετατροπής της Συρίας σε ένα νέο Αφγανιστάν .

Η Σύνοδος της Αστάνα η οποία συνεκλήθη με ρωσο-τουρκική πρωτοβουλία με σκοπό την ειρήνευση στην Συρία, η προγραμματισμένη συνάντηση του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης στη Μόσχα, αλλά και η σχεδιαζόμενη συνάντηση του συνόλου των Κουρδικών πολιτικών κομμάτων της Συρίας με εκπροσώπους του καθεστώτος Ασαντ στην αεροπορική βάση Hmeymim της Λαττάκεια της Συρίας υπο την Ρωσική αιγίδα, καταδεικνύουν με τρόπο εμφατικό την προσπάθεια της Μόσχας να παραχθεί μια μόνιμη-σταθερή λύση στο Συριακό ζήτημα

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως η ρωσική διπλωματία χρησιμοποιεί το σύνολο της επιρροής της στις εμπλεκόμενες πλευρές με σκοπό να γεφυρωθούν οι χαοτικές διαφορές τους.

Αυτό μεταφράζεται στο Κουρδικό ζήτημα στην Συρία ως προσπάθεια δημιουργίας εκείνου του πλαισίου του ομοσπονδιακού συστήματος το οποίο θα επιφέρει την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος στην Ροζάβα, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση της Δαμασκού από ένα σημαντικό βάρος.

Στο πλαίσιο αυτό διαφαίνεται πως η Άγκυρα κατόπιν ρωσικής παρέμβασης εγκαταλείπει – μετά από τις αλλεπάλληλες αποτυχίες της,- τον στόχο της κατάληψης της κατεχόμενης από τους τζιχαντιστές πόλης al-Bab, δίνοντας παράλληλα στον Συριακό κυβερνητικό στρατό το ασφαλές προβάδισμα για την επίτευξη του στόχου αυτού .

Οι ελεγχόμενες διαρροές στον τύπο της Τουρκίας πως φίλα προσκείμενα στοιχεία με τους πραξικοπηματίες της 15ηςΙουλίου πολεμούν στο μέτωπο της al-Bab συνιστούν προσπάθεια διασκέδασης των εντυπώσεων και επικοινωνιακό τέχνασμα ικανού να απαλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις από την νέα αυτή τουρκική αναδίπλωση

Ικανοποιείται λοιπόν με τον τρόπο αυτό η πλέον βασική επιδίωξη της Τουρκίας, η μη συνένωση δηλαδή των τριών Κουρδικών καντονιών. Παράλληλα όμως ελέγχεται και μια πιθανή πηγή ανάφλεξης που θα επέφερε η επαφή των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων (που συμμετέχουν στην επιχείρηση εισβολής στην Βόρεια Συρία με των κωδική ονομασία Ασπίδα του Ευφράτη) με την Κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Να τονισθεί πως και τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούσαν πρόνοιες και της Ουάσιγκτον η οποία είχε εργασθεί για τον σκοπό αυτό μεθοδικά και συστηματικά τόσο σε διπλωματικό όσο και στρατιωτικό επίπεδο.

Χρήζει επισήμανσης μια σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια των Συριακών Δημοκρατικών δυνάμεων (SDF) για την κατάληψη της Ράκκα ,της πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.

ΟΙ ΗΠΑ φέρεται να σχεδιάζουν την δημιουργία-στελέχωση μια νέας στρατιωτικής αμερικανικής βάσης στα βορειοδυτικά της πόλης Hasaka με σκοπό να ενισχύσουν την λειτουργία αυτή. Η βάση αυτή σχεδιάζεται να φιλοξενεί 800 Αμερικανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

Στον αντίποδα η Τουρκία ακολουθώντας την πεπατημένη της Αλεξανδρεττοποίησης και του κατοχικού ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ στην Κύπρο, δρομολογεί διαδικασίες ενσωμάτωσης του άξονα Τζαραμπλούς-Αζάζ στην Συρία στην Τουρκική επικράτεια.

Ως απαρχή της ενσωμάτωσης αυτής θα πρέπει να εκληφθεί η δημιουργία φίλα προσκείμενων έως απόλυτα ελεγχόμενων δομών κρατικού τύπου.

Μια τέτοια δομή συνιστά η δημιουργία μιας αστυνομικής δύναμης για την ασφάλεια της Τζαραμπλούς η οποία ελέγχεται απόλυτα από την Άγκυρα, στελεχώνεται με άτομα τα οποία αυτή εμπιστεύεται και τα οποία με την κάθε ευκαιρία δηλώνουν-διαδηλώνουν την πίστη-υποταγή στο καθεστώς Ταγίπ Ερντογάν
 
 
 
 
 
Σχόλια