Αντιδράσεις και απειλές για τους 8 Τούρκους...

Άρειος ΠάγοςΚρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού χωριού παραμένουν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί λόγω του...
εκκρεμούς αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει στη χώρα μας αλλά και για λόγους απειλής της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας.

Ωστόσο, στην απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοσή τους η Άγκυρα «απαντάει» με απειλές, ακόμα και με μονομερή κατάργηση της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».

«Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας απέναντι στην τρομοκρατία, και άλλες κοινές συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή ζητήματα, αυτής της απόφασης, που πιστεύουμε ότι ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, θα αξιολογηθεί διεξοδικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νέο φάκελο -που απεστάλη ήδη στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης- ζητώντας και πάλι την έκδοση των οκτώ.

Ικανοποιημένη η πρώην δικηγόρος των οκτώ

Την ικανοποίησή της για τη δικαστική απόφαση εκφράζει η πρώην δικηγόρος των οκτώ, Σταυρούλα Τομαρά.

Η κ. Τομαρά ήταν η δικηγόρος τους στην υπόθεση του αιτήματος έκδοσης πριν φτάσει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, όπως επίσης και στην υπόθεση του αιτήματος ασύλου που είχαν υποβάλει στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι.

Η δήλωσή της όταν βγήκε η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έχει ως εξής:

«Συγχαρητήρια στους δύο συναδέλφους των 8 Τούρκων πρώην αξιωματικών, Χ. Μυλωνόπουλο και Όμηρο Ζέλιο. Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι μια απόφαση που με κάνει να αισθάνομαι ικανοποίηση, επιβεβαιώνει το κύρος της ελληνικής δικαιοσύνης.

»Οφείλω να πω ότι είμαι χαρούμενη γιατί με τις όποιες δυνάμεις μου συνέβαλα έστω με ένα λιθαράκι στην επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, αφού υπήρξα η μοναδική συνήγορος και των οκτώ, κατ' επιλογήν τους για το μεγαλύτερο διάστημα των 5 μηνών.

»Επιπλέον είμαι ικανοποιημένη που οι "δυνάμεις" που με απομάκρυναν από αυτή την υπόθεση δεν ζημίωσαν το τελικό αποτέλεσμα.»

Χαιρετίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που χαιρετίζει «με ανακούφιση την απόφαση αυτή και τον δικαιοκρατικό της προσανατολισμό».

Θέτει, ωστόσο, και τα εξής ερωτήματα: «Η αυτοαναίρεση από την τουρκική κυβέρνηση των βασικών εγγυήσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου (μη δίκαιη δίκη, κίνδυνος βασανιστηρίων και εξωδικαστικής θανάτωσης, πιθανή επαναφορά της θανατικής καταδίκης), αλλά και η κατάσταση στο πεδίο, δεν επέτρεπαν καμία άλλη έκβαση της δίκης. Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το θρίλερ διαδικασίας και αναμονής, ψιθύρων και μεθοδεύσεων; Για μία υπόθεση που αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρη;»...

efsyn.gr
Σχόλια