Ῥίσκο (γιὰ τὴν ἀπώλεια) δημοσίου περιουσίας ἀπὸ τὴν ΕΥΔΑΠ

Πριν ένα χρόνο, ακριβώς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης, δήλωνε:
«Η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank προφανώς και δεν αντίκειται στην νομοθεσία ή στο καταστατικό της εταιρείας. Έχουμε ζητήσει σχετική γνωμάτευση από δύο σοβαρές εταιρείες του χώρου. Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η Attica Bank είναι πλήρως βιώσιμη, επομένως η επένδυση δεν ενέχει ρίσκο. Εξάλλου, η ΕΥΔΑΠ έχει 270 εκατ. ευρώ αποθεματικό στο συρτάρι και μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στρατηγικά σε μια τράπεζα η οποία στηρίζεται από όλο τον παραγωγικό κόσμο της χώρας επειδή θεωρούμε ότι είναι καλή επένδυση, όχι επειδή δεχθήκαμε εντολή από την κυβέρνηση».
Είχα γράψει, τότε, σε αυτό εδώ το ημερολόγιο:
«Ίσως βοηθηθεί ο κ. Μπενίσης στα επενδυτικά, αν σημειώσει μερικά πράγματα:
  1. Ό,τι και αν γνωματεύουν οι δύο …σοβαρές εταιρείες, το να επενδύει μία κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας σε μετοχές τράπεζας, που ανήκει στο ασφαλιστικό ταμείο των μηχανικών, απλά, δεν στέκει.
  2. Το ότι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η Attica Bank είναι πλήρως βιώσιμη, ΔΕΝ συνεπάγεται ότι η επένδυση δεν έχει ρίσκο.
  3. Η επίκληση εκτιμήσεων Κεντρικής Τράπεζας (ιδίως μετά το φιάσκο του 2014 στην Banco Espírito Santo, που πτώχευσε λίγους μόλις μήνες αφότου η ίδια η ΕΚΤ την είχε κρίνει «πλήρως βιώσιμη»), ΔΕΝ προσθέτει κάτι στην σκοπιμότητα της επενδύσεως.
  4. Το ύψος των αποθεματικών μιας εταιρρίας, από μόνο του, δεν συνιστά πρόκριμα ώστε ο διευθύνων σύμβουλός της να διακινδυνεύει οποιοδήποτε ποσό σε αλλότριες χρήσεις.
  5. Η συγκεκριμένη επένδυση αντιπροσωπεύει το 7,41% των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ. Εάν απολεσθεί το μισό της αξίας της, (ενδεχόμενο διόλου απίθανο, λόγω της συγκυρίας αλλά και της υψηλής αποτιμήσεως της Attica Bank, σε σχέση με τις αποτιμήσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες), τότε η ζημία θα είναι το 3,70% του ΣΥΝΟΛΟΥ των αποθεματικών της εταιρείας – εξωφρενική ζημία για μία εταιρεία κοινής ωφελείας, από αλλότριες και μη αναγκαίες επενδύσεις.
Τέλος, η δήλωση του κ. Μπενίση, ότι απεφάσισε να επενδύσει στην Attica Bank επειδή την θεώρησε καλή επένδυση (στο 0,90% της λογιστικής της αξίας, έναντι, λ.χ., του 0,30% της Εθνικής Τράπεζας) και όχι επειδή δέχθηκε εντολή από την κυβέρνηση, διαπνέεται, αισθάνεται κάποιος, από μία μη φιλική προς την Αλήθεια διάθεση».
Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω, για την Ιστορία, είναι ότι σήμερα η ΕΥΔΑΠ χάνει 85% από την «καλή» της επένδυση – και όχι «μόνο» 50%, όπως είχα τότε πιθανολογήσει. Τα παίγνια με τα χρήματα και στο κεφάλι άλλων είναι πάντα μία πιο ασφαλής και ανέμελη ενασχόληση.



Μαθιόπουλος Χαράλαμπος



filonoi.gr 
Σχόλια