Social Engineering : Παράδειγμα



Αυτό το παράδειγμα είναι αυτούσιο από το βιβλίο Social Engineering The Art of Human Hacking του Christopher Hadnagy και θα το παραθέσω μεταφρασμένο.

O C.H. λοιπόν μας μιλάει για την εμπειρία του όταν προσφέρθηκε να δείξει σε ένα show του BBC πόσο εύκολο θα ήταν όχι μόνο να κλέψει την τσάντα μιας γυναίκας και να πάρει την πιστωτική της κάρτα αλλά και τον κωδικό. Το BBC ασφαλώς είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο ίδιος με την ομάδα του ήξεραν ότι μπορούσαν να το κάνουν αφού είχαν αναφερθεί τέτοιου είδους απάτες.

Για να διαδραματίσουν λοιπόν το "πείραμα" τους πήγαν σε μια τοπική καφετέρια. Η καφετέρια ήταν στον ψηλότερο όροφο ενώς πολυκαταστήματος στην Oxford Street. Ήταν σχεδόν άδειο και αυτός έκατσε σε ένα άδειο τραπέζι φορώντας ένα "επαγγελματικό" κουστούμι, άφησε τον χαρτοφύλακα του στο τραπέζι και περίμενε για το κατάλληλο θύμα. Μετά από λίγη ώρα το κατάλληλο θύμα έφτασε μαζί με ένα φίλο του και κάτσανε στο διπλανό τραπέζι και το θύμα (η γυναίκα) άφησε την τσάντα στην καρέκλα δίπλα και είχε όλη την ώρα πάνω από αυτήν το χέρι της όπως κάνουν οι περισσότερες γυναίκες.

Ο ίδιος λέει ότι έπρεπε να κλέψει ολόκληρη την τσάντα της ενώ είχε το χέρι της συνέχεια από πάνω και ο φίλος της καθόταν ακριβώς απέναντι οπότε τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν. Μετά από λίγο όμως ο φίλος της πήγε στην τουαλέτα και τότε το θύμα έμεινε μόνο του. Ο C.Η. έδωσε το "σήμα" στον Alex και την Jess (μέλη της ομάδας).

Αυτοί λοιπόν έπαιξαν το ρόλο του ζευγαριού και πήγαν και ζήτησαν από το θύμα να τους βγάλει μια φωτογραφία, και το θύμα ήταν ευπρόσδεκτο να το κάνει. Έβγαλε το χέρι της από την τσάντα για να πάρει την φωτογραφική και να βγάλει φωτογραφία το "Ευτυχισμένο ζευγάρι" και όσο το έκανε αυτό ο C.H. πλησίασε και πήρε την τσάντα της και την έβαλε ψύχραιμα στο χαρτοφύλακα του.

Το θύμα δεν πρόσεξε ότι η καρέκλα ήταν άδεια και ο Alex με την Jess έφυγαν από την καφετέρια και ο Alex πήγε γρήγορα στο πάρκινγκ. Δεν πήρε πολύ στο θύμα για να καταλάβει ότι λείπει η τσάντα του και τότε άρχισε να πανικοβάλεται. Σηκώθηκε και κοίταξε τριγύρω με νευρικότητα. ( Αυτό ήταν που ευχόμασταν να συμβεί). Ο C.H. την ρώτησε αν χρειαζόταν βοήθεια και εκείνει τον ρώτησε αν είχε δει τίποτα. Ο ίδιος απάντησε πως δεν είδε τίποτα και την έπεισε να κάτσει κάτω να ηρεμήσει και να σκεφτεί τι ήταν μέσα στην τσάντα της. Το τηλέφωνο της, το make up, μερικά χρήματα και οι πιστωτικές της κάρτες!

Στη συνέχεια την ρώτησε σε ποια τράπεζα είχε τις κάρτες και της είπε ότι δουλεύει σε αυτήν την τράπεζα. Τι μεγάλη τύχη! Την βεβαίωσε ότι όλα θα πάνε καλά, απλά έπρεπε να ακυρώσει τις κάρτες της αμέσως. Ο C.H. κάλεσε την "τράπεζα" που στην πραγματικότητα ήταν ο Alex και έδωσε το τηλέφωνο στο θύμα. Το πήρε και τότε ήταν πάνω στον Alex αν θα τα καταφέρει.

Ο ίδιος ήταν σε ένα βανάκι στο πάρκινγκ και είχε βάλει ήχο από φασαρία γραφείου που είχε κατεβάσει από το ίντερνετ να παίζει. Ηρέμησε το θύμα και την επιβεβαίωσε ότι μπορεί εύκολα να ακυρώσει τις κάρτες της απλά θα έπρεπε να πληκτρολογίσει το Pin της κάρτας της στο πληκτρολόγιο του τηλεφώνου για να εξακριβώσει τα στοιχεία της.

Όπως λέει ο C.H. : Το τηλέφωνο μου, και το πληκτρολόγιο μου.

Μπορείτε να μαντάψετε τα υπόλοιπα. Μόλις πήραμε το PIN έφυγα και την άφησα με τον φίλο της και κατευθήνθηκα προς την πόρτα. Αν είμασταν πραγματικοί κλέφτες θα είχαμε πρόσβαση στο λογαριασμό της και θα μπορούσαμε να πάρουμε τα πάντα.

Ευτυχώς γι αυτήν ήταν μόνο ένα TV show και ήταν χαρούμενη που όταν γύρισα της επέστρεψα της τσάντα και ήξερε ότι όλα ήταν ένα show. Με ευχαρίστησε ακόμα που της έδωσα την τσάντα και εγώ της απάντησα, Μην με ευχαριστείς, εγώ είμαι αυτός που στην έκλεψε.

Σχόλια