Τέλος ο «εφιάλτης» των Τεμπών - Η κοιλάδα των Τεμπών με τις επικίνδυνες στροφές θα αποτελεί πλέον ανάμνηση


Σε λίγες μέρες παραδίδεται ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που θα φέρει Θεσσαλονίκη και Αθήνα μισή ώρα πιο κοντά
Εντεκα χιλιόμετρα σηράγγων, 22 γέφυρες, 14 χιλιόμετρα ανοιχτής οδοποιίας και πέντε ανισόπεδοι κόμβοι συνθέτουν την εικόνα του νέου δρόμου, με τον οποίο μπαίνει τέλος στη διέλευση από τα Τέμπη και τον Πλαταμώνα! Εστω κι αν υπήρξαν καθυστερήσεις και παλινωδίες, έστω κι αν χρειάστηκε σχεδόν μία δεκαετία προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο -μαζί με τις διακοπές στην κατασκευή-, ο εφιάλτης των Τεμπών επιτέλους τελειώνει, αφού ο δρόμος είναι έτοιμος να παραδοθεί.

Τις επόμενες μέρες η Αθήνα... έρχεται μισή ώρα πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα επικίνδυνα, γεμάτα στροφές και παγίδες χιλιόμετρα της κοιλάδας των Τεμπών και του Πλαταμώνα θα αποτελούν... τουριστική ατραξιόν και όχι κομμάτι του βασικού εθνικού δικτύου της χώρας.



Τα «δύσκολα» χιλιόμετρα, στα οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες, ενδεχομένως και εκατοντάδες άνθρωποι, παρακάμπτονται με τρεις δίδυμες σήραγγες μήκους τριών χιλιομέτρων στον Πλαταμώνα και δύο και έξι χιλιομέτρων στα Τέμπη. Τα τρία δίδυμα τούνελ διέρχονται από τον Κίσσαβο και τον Ολυμπο. Μάλιστα, η σήραγγα των έξι χιλιομέτρων είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων! Κάθε κλάδος της σήραγγας περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ (Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης).
Ενας οδηγός, που κατευθύνεται από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, φτάνοντας στη Λεπτοκαρυά θα μπαίνει στο καινούργιο τμήμα του δρόμου και θα φτάνει μέχρι τον Ευαγγελισμό, στη Λάρισα, ταξιδεύοντας σε έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο.
Καταργείται ο Πυργετός
Στο μεταξύ, με τη λειτουργία του νέου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου θα καταργηθεί ο σταθμός διοδίων του Πυργετού, από τον οποίο η διέλευση κοστίζει 2 ευρώ, όμως θα αυξηθούν οι τιμές στα διόδια της Λεπτοκαρυάς (1,90 ευρώ κοστίζει σήμερα η διέλευση) και του Μακρυχωρίου (1,40 ευρώ σήμερα). Στη Λεπτοκαρυά το κόστος θα διαμορφωθεί στα 3,10 ευρώ και στο Μακρυχώρι στα 2,5 ευρώ.
Το έργο αναμένεται να εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό σε μία εβδομάδα και συγκεκριμένα την επόμενη Πέμπτη.




Από την Ντόνια Κανιτσάκη - dimokratianews.gr
Σχόλια