Παναμάς: Πέθανε ο πρώην δικτάτορας Μανουέλ Νοριέγκα




Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα. Τον θάνατο του Νοριέγκα ανακοίνωσε ο Χουάν Κάρλος Βαρέλα, Πρόεδρος του Παναμά μέσα ...από ανάρτησή του στο Twitter.



«Ο θάνατος του Μανουέλ Α. Νοριέγκα κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας: στις κόρες του και στους οικείους του αξίζει μια στιγμή ειρήνης», έγραψε ο Βαρέλα στην ανάρτησή του.

Ο Νοριέγκα νοσηλευόταν στην εντατική από τις 7 Μαρτίου εξαιτίας επιπλοκών που παρουσίασε έπειτα από επέμβαση στην οποία υπεβλήθη για να αφαιρέσει έναν καλοήθη όγκο στον εγκέφαλο.

Ο Νοριέγκα έμεινε στην εξουσία από το 1983 έως το 1989, και διετέλεσε κατάσκοπος της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) προτού το εμπόριό του ναρκωτικών και η βαρβαρότητα του καθεστώτος του φέρουν την εισβολή των Αμερικανών το 1989.

Ο Νοριέγκα είχε καταδικαστεί αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1992 και τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης στον Παναμά για δολοφονία. Οι δικαστικές αρχές του επέτρεψαν περιορισμό κατ' οίκον μέχρι την 28η Απριλίου ώστε να χειρουργηθεί.

Ως στρατιωτικός ηγέτης της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, ο Νοριέγκα απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων παγκόσμια όταν οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ διαλύθηκαν, και οι Αμερικανοί έστειλαν στον Παναμά 28.000 στρατιώτες περίπου για να καταλάβουν την πόλη του Παναμά και να τον συλλάβουν μετά από κυνήγι από σπίτι σε σπίτι.



Σχόλια