Σόιμπλε: Οι Ελληνικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισαν περικοπή των συντάξεων και όχι εμείς


«Αδειάζει» τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένοντας πως ουδέποτε ο ίδιος ή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν ζητήσει από την Ελλάδα να προχωρήσει σε περικοπές στις συντάξεις.

Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» («FAS»), ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει: «Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις. Αυτό που είπε η τρόικα ήταν ότι πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας».
Ο δημοσιογράφος της «FAS» επανέρχεται στο θέμα και σημειώνει ότι το καλοκαίρι του 2015 ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαινόταν ιδιαίτερα αποφασισμένος να υλοποιήσει το Grexit.

Η απάντηση: «Σχεδόν όλοι εμείς οι υπουργοί Οικονομικών (της ευρωζώνης) είχαμε τη γνώμη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα».

Και τελικά η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησαν να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη; «Οχι», επιμένει ο Σόιμπλε. «Τελικά ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας, ο οποίος αποδέχθηκε τότε το αντίθετο από εκείνο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Ελληνες ψηφοφόρους».
Σχόλια