Βρετανία: 17χρονος σχεδίαζε επίθεση σε συναυλία του Μπίμπερ -Είχε εμμονή με το ISIS



Ενας 17χρονος κρίθηκε ένοχος ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση, εμπνευσμένη από το Ισλαμικό Κράτος, σε συναυλία ένα μήνα μετά το μακελειό με τη βόμβα στο Μάντσεστερ.

Ο νεαρός έκανε έρευνα για την ασφάλεια στη συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ στο Κάρντιφ και είχε ετοιμάσει επιστολή αυτοκτονίας για αυτή. Η αστυνομία είχε κάνει έφοδο στο σπίτι του, την ημέρα της συναυλίας και βρήκε ένα σφυρί και ένα μαχαίρι στο σχολικό σακίδιό του.

Στο σημείωμα που είχε γράψε ανέφερε: «Είμαι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους. Επιτέθηκα στο Κάρντιφ σήμερα γιατί η κυβέρνησή μας συνεχίζει να βομβαρδίζει στόχους στη Συρία και το Ιράκ. Θα γίνουν κι άλλες επιθέσεις στο μέλλον».

Ο 17χρονος, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο, είχε ετοιμάσει και σημείωμα στο οποίο μεταξύ άλλων έγραφε «πάτα τους άπιστους με αυτοκίνητο» και «χτύπα στο λαιμό τους προδότες που αντιτίθενται στον Αλλάχ». Στο δικαστήριο είπε ότι είχε «ένα ηλίθιο ενδιαφέρον για τα αποτρόπαια» και πως ήταν περίεργος για τον ISIS, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση.

«Ηθελα να δω πόσο εύκολο ήταν για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονταν για την τρομοκρατία να βρουν πληροφορίες στο διαδίκτυο, γιατί η αστυνομία και η κυβέρνηση προσπαθούν να πατάξουν τη ριζοσπαστικοποίηση», ανέφερε ακόμη.

Στην αστυνομία, όταν συνελήφθη, ο νεαρός είχε πει ότι επί μία εβδομάδα μιλούσε με κάποιον στο Instagram, ο οποίος αυτοαποκαλούνταν Αλ-Μπαγκντάντι (αυτό είναι το όνομα του ηγέτη του ISIS). Αυτό το πρόσωπο του είπε ότι θα πάει στην κόλαση γιατί δεν πιστεύει στο Ισλάμ και ότι έπρεπε να κάνει μια τρομοκρατική ενέργεια αν ήθελε να πάει στον παράδεισο. «Μου είπαν να σκοτώσω όσους δεν πίστευαν στο Ισλάμ», είπε ο 17χρονος.

Παραδέχθηκε ότι είχε δημοσιεύσει στο Instagram υλικό για μια επίθεση στο Κάρντιφ, αλλά υποστήριξε ότι δεν ήθελε να προκαλέσει κακό. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να το κάνω. Ακόμη κι αν είχα μαζί μου το σφυρί και το μαχαίρι, δεν σκέφτηκα ούτε για ένα λεπτό να το κάνω», δήλωσε. Πάντως, εξετάζοντας τον υπολογιστή του η αστυνομία βρήκε ότι άρχισε να ενδιαφέρεται για το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2016, ενώ βρήκε αντίγραφα του προπαγανδιστικού περιοδικού της οργάνωσης, με λεπτομέρειες για επιθέσεις με μαχαίρι και αυτοκίνητο.

Επίσης, φαίνεται πως έψαχνε για στόχο επίθεσης στο Κάρντιφ. Λίγες ημέρες πριν από τη συναυλία έκανε αναζητήσεις για την ασφάλεια του Τζάστιν Μπίμπερ, πώς να κλέψεις ένα αυτοκίνητο αλλά και επισκέφθηκε ιστοσελίδα που περιγράφει πώς να σκοτώσεις κάποιον με μαχαίρι.

Στις 10 Ιανουαρίου ο 17χρονος αναμένεται να μάθει την ποινή του.

Πηγή: Guardian
Σχόλια