Η αξία της γης βάζει φωτιά στις φαβέλες του Σάου Πάουλο




Συχνές είναι οι πυρκαγιές στις φαβέλες του Σάου Πάουλο στη Βραζιλία, αναγκάζοντας πολλούς από τους κατοίκους τους να τις εγκαταλείπουν και να αναζητούν αλλού στέγη. Ωστόσο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον βρετανικό Guardian και την ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας της Βραζιλίας Agência Pública αναδεικνύουν έναν σοβαρό παράγοντα που πιθανώς ευθύνεται για τις πυρκαγιές αυτές. Δεν είναι μόνο τα σαθρά και εύφλεκτα υλικά, ούτε οι καιρικές συνθήκες, ούτε η απροσεξία, αλλά η υψηλή αξία της γης σε πολλές από αυτές τις περιοχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αυξάνεται η πιθανότητα πολλές από αυτές τις πυρκαγιές να είναι εμπρησμοί. Αν και ειδική έρευνα επιτροπή του κοινοβουλίου της Βραζιλίας το 2012 έκλεισε χωρίς να καταλήξει σε συμπεράσματα, νέα στοιχεία (2008-2012) δείχνουν ότι η αξία της γης σε 80 φαβέλες στις οποίες ξέσπασαν πυρκαγιές είναι κατά 76% υψηλότερη από τη μέση αξία της γης στο σύνολο των παραγκουπόλεων του Σάου Πάουλο.

Επίσης, τα περιστατικά πυρκαγιών ήταν συχνότερα στις περιοχές με αυξημένη αξία γης.

Στις παραγκουπόλεις του σάου Πάουλο ζουν περίπου 1.5 εκατ. άνθρωποι σε επισφαλείς συνθήκες, χωρίς πρόσβαση στην ύδρευση, την αποχέτευση, το ηλεκτρικό ή στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Ωστόσο, κάποιες από τις φαβέλες αυτές είναι χτισμένες σε εδάφη υψηλης κτηματομεσιτικής αξίας και διαρκώς αυξάνονται οι πιέσεις προς τους κατοίκους των παραγκουπόλεων να τις εγκαταλείψουν.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, αργά τη νύχτα της Παρασκευής, φωτιά ξέσπασε στη φαβέλα Λεβάντα Σάγια στο Κάμπο Μπέλο, μια από τις πλουσιότερες περιοχές του Σάου Πάουλο. Δεκάδες οικογένειες βρέθηκαν στον δρόμο χωρίς να προλάβουν να διασώσουν έστων λίγα από τα ήδη φτωχικά υπάρχοντά τους.

Όπως δήλωσαν κάποιοι από αυτούς δεν ήταν η πρώτη φορά που αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο κατοικίας εξαιτίας πυρκαγιάς. Σύμφωνα με έναν νεαρό διοργανωτή παιδικών πάρτι, εκείνος και η μητέρα του έχουν χάσει το σπίτι τους εφτά φορές με τον τρόπο αυτό. Τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ζούσαν στη φαβέλα Ντο Πιόγιο, πάλι στο Κάμπο Μπέλο, φωτιά κατέστρεψε το 80% των παραγκών, αφήνοντας άστεγες 246 οικογένειες.

Αν και οι συνθήκες στις φαβέλες του Κάμπο Μπέλο είναι πολύ άσχημες, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν εκεί, γιατί υπάρχουν μέσα μεταφοράς, υπάρχουν δομές παροχής υγειονομικών υπηρεσιών και σχολεία.

Οι αρχές αποδίδουν τις συχνές πυρκαγιές στις παραγκουπόλεις στην κακή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές, στον υψηλό αριθμό των κατοίκων τους, και αρνούνται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σύνδεση με την αξία της γης.

Η επιροπής της Βουλής που μελέτησε το θέμα το 2011, έκλεισε την έρευνα πολύ γρήγορα και με συμπέρασμα ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εγκληματικά κίνητρα που σχετίζονται με κτηματομεσιτικά συμφέροντα, δεν έχουν προκύψει στοιχεία». Ωστόσο, ενόσω ασχολούνταν με το θέμα πολλές από τις συνεδριάσεις δεν έγιναν καν, όταν γίνονταν λίγοι βουλευτές συμμετείχαν, ενώ η επιτροπή δέχθηκε σοβαρές επικρίσεις, όταν αποκαλύφθηκε ότι αρκετά από τα μέλη της δέχονταν προεκλογική οικονομική ενίσχυση από κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, τα στοιχεία που έφεραν στο φως και η ανάλυσή τους από τον Guardian και την Agência Pública, έδειξαν ότι η μέση εμπορική αξία στις φαβέλες που καταστράφηκαν από φωτιά το 2013 ήταν 291 ρεάλ (76 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν σε τυχαίο δείγμα άλλων παραγκουπόλεων ο μέσος όρος αξίας δεν ξεπερνούσε τα 166 ρεάλ (43 ευρώ) ανά τετραγωνικό. Τα στοιχεία προέρχονταν από τα επίσημα αρχεία του δήμου του Σάου Πάουλο, ο οποίος όμως έχει αρνηθεί να σχολιάσει την έρευνα.

Όπως, διαπιστώθηκε ότι οι φωτιές ήταν συχνότερες στις πλουσιότερες περιοχές: τα τελευταία πέντε χρόνια το 29% των πυρκαγιών σημειώθηκαν στις 15 περιοχές με τις υψηλότερες κτηματομεσιτικές αξίες, στις οποίες βρίσκονται το 10% από τις συνολικά 145 φαβέλες του Σάου Πάουλο. Αυτό σημαίνει ότι ξέσπασε φωτιά σε μία στις έξι πλούσιες περιοχές, ενώ στις φτωχότερες μόνο μία στις 29.

Κάθε νέα φωτιά που ξεσπά πυροδοτεί την ίδια υποψία: ότι είναι εμπρησμός από τις κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή. Επιπλέον, έπειτα από αναφορές της Πυροσβεστικής στην πόλη είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα εις βάρος των δημοτικών αρχών, οι οποίες ελέγχονται διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν νέες πυρκαγιές.

Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι των παραγκουπόλεων αναφέρουν ότι μετά τις πυρκαγιές τους προσφέρεται βοήθεια από τις αρχές, υπό τον όρο ότι θα φύγουν από την περιοχή και θα εγκατασταθούν αλλού. Αν αρνηθούν, η βοήθεια είναι ελάχιστη ή καθόλου.

Επίσης, το Ινστιτούτο Pólis αναφέρει ότι έχουν υπάρξει σχέδια ανάπτυξης του Σάου Πάουλο, τα οποία περιλαμβάνουν μετεγκατάσταση πολιτών σε άλλες περιοχές. Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν βελτιωμένες υποδομές, δρόμους, κατοικίες και χώρους αναψυχής για την πλούσια περιοχή του Πινιέιρος, αποτέλεσμα των οποίων ήταν να μετεγκατασταθούν 11.000 οικογένειες σε άλλες περιοχές.

efsyn.gr
Σχόλια