Ο Ε. Μασκ επανάρχεται με προειδοποιήσεις για την απειλή της Τεχνητής Νοημοσύνης



Ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ επανήλθε ξανά στο προσκήνιο με τις προειδοποιήσεις του για τον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί με την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence, AI).

Πρόκειται για ανθρωπόμορφα ρομπότ μάχης, ρομποτικά αυτόνομα όπλα (drones, μη επανδρωμένα τανκ και όπλα) τα οποία παράγονται από διάφορες ιδιωτικές εταιρείες ανά τον κόσμο.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για την συνέχιση της ανθρωπότητας στον πλανήτη μας και πρέπει να υπάρξει έλεγχος, δήλωσε ο Μασκ, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων επικεφαλής των εταιρειών Tesla, και Space X.

Ο Μασκ θεωρείται γνώστης του θέματος, αφού η εταιρεία του Tesla Motors, κάνει ιδιαίτερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

"Πρέπει να ρυθμίσουμε την AI όπως κάνουμε για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα. Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει δημόσιο κίνδυνο πρέπει να ελέγχεται από το δημόσιο» είπε σε ανάρτησή του στο twitter.

Τον Ιούλιο, ο Μασκ είχε δηλώσει ότι εάν δεν υπάρξει ρύθμιση στο θέμα τότε τα ρομπότ ‘θα αρχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους’.
Οι φόβοι που εκφράζει ο Ελον Μασκ δεν είναι αβάσιμοι, ούτε είναι ο μόνος.

Σημειώνεται ότι ήδη από το 2015 ο Μασκ είχε συνυπογράψει επιστολή προς τον ΟΗΕ στην οποία 116 διακεκριμένοι επιστήμονες και γνώστες σε θέματα ΑΙ ζητούσαν από τον διεθνή οργανισμό να απαγορεύσει την παραγωγή των όπλων με τεχνητή νοημοσύνη ή ‘ρομπότ δολοφόνων’.

«Μόλις αναπτυχθούν, τα φονικά αυτόνομα όπλα, θα επιτρέψουν την ένοπλη σύγκρουση σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ και σε κλίμακες χρόνου ταχύτερες από ό,τι μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι. Θα είναι όπλα τρόμου, όπλα που χρησιμοποιούν οι τύραννοι και οι τρομοκράτες εναντίον αθώων πληθυσμών και όπλα που μπορούν να παραβιασθούν από χάκερ για να συμπεριφερθούν με ανεπιθύμητους τρόπους. Δεν έχουμε πολύ χρονικό περιθώριο για να δράσουμε. Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο γνωστός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ εξέφρασε και αυτός τη μεγάλη του ανησυχία για το θέμα λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη ίσως να φέρει το τέλος της ανθρωπότητας.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς είπε επίσης ότι δεν κατανοεί πώς κάποιοι άνθρωποι δεν ανησυχούν για την πιθανή απειλή από την τεχνητή νοημοσύνη.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει την άποψη ότι η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται με τεράστιες ευκαιρίες, αλλά επίσης και με απειλές που είναι δύσκολα προβλέψιμες.

‘Όποιος γίνει ηγέτης σε αυτό τον τομέα, θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου’ είχε αναφέρει ο Πούτιν.


typos.com.cy
Σχόλια