Πέντε τρόποι για να αποφύγετε να σας ψάξουν το κινητό τηλέφωνό σας






Θυμάστε τις παλιές μέρες όταν τα κινητά τηλέφωνα δεν ήταν «έξυπνα» και που οι μόνες πληροφορίες που είχαν αποθηκευμένες μέσα τους ήταν τα τηλέφωνα των επαφών μας, τα SMS άντε και μερικές φωτογραφίες; Τώρα, πλέον, τα smartphones μας περιέχουν έναν πραγματικό θησαυρό πληροφοριών, από τα e-mail μας και διάφορες άλλες προσωπικές πληροφορίες, ως λογαριασμούς στα social media, φωτογραφίες και δεκάδες άλλα προσωπικά στοιχεία.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, τα κινητά τηλέφωνά μας πλέον αποτελούν στόχο πολλών απατεώνων οι οποίοι επιχειρούν κάθε τόσο να εισβάλλουν σε αυτά και να κλέψουν περιεχόμενο και ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι που μπορούμε να προφυλαχθούμε είτε από κυβερνοεπιθέσεις, είτε από κλοπές:

1. Ασφαλίζουμε τη συσκευή: είτε με δακτυλικό αποτύπωμα, είτε μέσω σάρωσης ίριδας ή προσώπου, είτε μέσω κωδικού, είτε και με συνδυασμό όλων αυτών των μεθόδων, το κινητό μας πρέπει να είναι ασφαλισμένο, ώστε, ακόμα κι αν κλαπεί, οι κλέφτες να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό του.

2. Περιορίζουμε τους virual βοηθούς: καλό είναι αν το κινητό μας μας παρέχει υπηρεσία virtual βοηθού (Siri, Google Assistant, Cortana, κλπ), να της απαγορεύουμε να το ξεκλειδώνει.

3. Συμμαζεύουμε την επιφάνεια εργασίας: πολλοί εξ ημών έχουν στην επιφάνεια εργασίας της οθόνης του κινητού του σχεδόν τα πάντα -εφαρμογές, φακέλους, φωτογραφίες, κλπ- κάνοντάς το πειρασμό, ενώ καλό θα είναι να συμμαζεύουμε τα πάντα σε φακέλους.

4. Αποφεύγουμε την αυτόματη σύνδεση με WiFi: δεδομένου ότι τα κινητά τηλέφωνα πλέον θέλουν να συνδέονται διαρκώς με το διαδίκτυο, συχνά ρυθμίζονται ώστε να συνδέονται με ανοιχτά δίκτυα WiFi, ορισμένα εκ των οποίων, όμως, υποκρύπτουν παγίδες, οπότε καλό είναι να επιλέγουμε εμείς πότε και σε ποιο δίκτυο θα συνδέεται το κινητό μας.

5. Προσέχουμε τι εφαρμογές κατεβάζουμε: όσο κι αν η Apple και η Google προσπαθούν να ελέγχουν τι εφαρμογές προσφέρουν στα «καταστήματά» τους, συχνά επιτήδειοι καταφέρνουν να στριμώξουν «μολυσμένες» εφαρμογές για να κλέβουν στοιχεία των χρηστών, οπότε χρειάζεται να προσέχουμε λεπτομέρειες της εφαρμογής πριν την εγκαταστήσουμε στη συσκευή μας...


madata.gr
Σχόλια