Αύριο «κληρώνει» για τον ΦΠΑ στα νησιά...

Κατά τον γύρο διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών αύριο Πέμπτη αναμένεται να...
ξεκαθαρίσει οριστικά το αν θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα 30 και πλέον νησιά στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει, ή αν η εφαρμογή του θα παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη.

Στη συζήτηση επί των δημοσιονομικών η κυβέρνηση αναμένεται να επικαλεστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα λόγω του προσφυγικού αλλά και την εξαιρετικά περιορισμένη δημοσιονομική απόδοση της κατάργησης, προκειμένου να πείσει τους θεσμούς να μην προχωρήσει σε ένα μέτρο το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα:
 

Ο κανονικός συντελεστής του ΦΠΑ να αυξηθεί από το 17% που είναι σήμερα στο 24%
Ο μειωμένος συντελεστής να αναπροσαρμοστεί από το 9% στο 13%.

Εν τω μεταξύ, οριστική είναι πλέον η απόφαση για μετάθεση της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών από την 3η στην 4η αξιολόγηση, κάτι που σημαίνει ότι οι αλλαγές θα γίνουν τον προσεχή Μάρτιο. Ωστόσο, οι νέες τιμές αναμένεται να ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί αύριο Πέμπτη με τα δημοσιονομικά, την Παρασκευή θα κλείσει το θέμα της ενέργειας ενώ ο κύκλος των επαφών θα ολοκληρωθεί το Σάββατο. Στόχος παραμένει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, κάτι που θα ανακοινωθεί στο Eurogroup της Δευτέρας...

 naftemporiki.gr

Σχόλια