Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση κεφαλιού σε πτώμα και ακολουθεί σύντομα σε εν ζωή άνθρωπο




Η πρώτη αναφορά του Dr. Sergio Canavero για το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης κεφαλιού είχε έρθει στη δημοσιότητα το 2013 και ο πρώτος εθελοντής βρέθηκε το 2015. Σήμερα το πρωί ο καθηγητής η ομάδα του από το Turin Advanced Neuromodulation Group ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλιού σε πτώμα στην Κίνα, μετά από μια επέμβαση που διήρκησε 18 ώρες.



Όπως αναφέρει ο Canavero, η επιτυχία αυτής της επέμβασης απέδειξε ότι είναι εφικτή η επανασύνδεση της σπονδυλικής στήλης, των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων ενός κομμένου κεφαλιού. Επόμενος στόχος τους είναι τώρα η εφαρμογή της μεθόδου σε εν ζωή άνθρωπο, αρκεί οι δύο συμμετέχοντες να είναι εγκεφαλικά νεκροί. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Xiaoping Ren, ο οποίος πέρυσι πειραματιζόταν με μεταμόσχευση κεφαλιού στο σώμα μαιμούς.

Οι ερευνητές είχαν ξεκινήσει τις δοκιμές τον περασμένο Μάιο μεταμοσχεύοντας κεφάλια ποντικών. Είχαν χρησιμοποιήσει τρία ποντίκια για το πείραμα τους: το μικρότερο ήταν ο δότης, το ένα από τα μεγαλύτερα ο δέκτης και από το άλλο χρησιμοποιήθηκε για την παροχή αίματος. Για να διατηρήσουν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο του δότη, συνένωσαν τα αιμοφόρα αγγεία του με τις φλέβες του τρίτου ποντικού χρησιμοποιώντας σωλήνα πυριτίου που στη συνέχεια περάστηκε από περισταλτική αντλία.

Μόλις ολοκλήρωσαν την μεταμόσχευση του κεφαλιού στο δεύτερο ποντίκι, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αγγειακά μοσχεύματα για να συνδέσουν την θωρακική αορτή και την ανώτερη κοίλη φλέβα του δότη στην καρωτιδική αρτηρία και τις εξωσωματικές φλέβες του δέκτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στον εγκεφαλικό ιστό του δότη και μετά την επέμβαση το μεταμοσχευμένο κεφάλι ένιωθε πόνο και μπορούσε να ανοιγοκλείσει τα μάτια του. Έμεινε ζωντανό για 36 ώρες και οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι μπορούν να φτάσουν σε πλήρως βιώσιμη κατάσταση.



Ο Dr. Canavero δήλωσε σε Συνέντευξη Τύπου:


“Για πολύ καιρό η φύση επέβαλε τους κανόνες της επάνω μας. Γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, γερνάμε και πεθαίνουμε. Για εκατομμύρια χρόνια οι άνθρωποι εξελίσσονται και 100 δισ. άνθρωποι έχουν πεθάνει. Αυτό είναι γενοκτονία σε μαζική κλίμακα.

Έχουμε μπει τώρα σε μια εποχή όπου θα πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Θα αλλάξει τα πάντα σε κάθε επίπεδο. Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού, σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι πλέον γεγονός. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδώσουμε και τη σχετική δημοσίευση μας (paper).

Όλοι έλεγαν ότι είναι αδύνατο, αλλά η εγχείρηση ήταν επιτυχημένη”


Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές επιμένουν να ονομάζουν την επέμβαση μεταμόσχευση κεφαλιού και όχι σώματος (για να προλάβουμε μερικούς). Αν αναρωτιέστε, επίσης, ποιος θα δεχόταν να συμμετέχει σε μια τέτοια επέμβαση, ήδη έχουν λάβει εκατοντάδες αιτήσεις και όχι μόνο από παραπληγικούς ανθρώπους ή σε τελικό στάδιο ασθένειας.

Πρωτοποριακό; Ανήθικο; Επικίνδυνο; Τρελό; Τα σχόλια δικά σας…

[via] techgear.gr
Σχόλια