Υπάρχεις μέσα σε μια μαθηματική πραγματικότητα



Υπάρχεις μέσα σε μια μεγαλειώδη, μαθηματικά παραγόμενη ψευδαίσθηση κι εσύ ο ίδιος είσαι μια μαθηματική συνάρτηση. Τα μαθηματικά δεν περιγράφουν την πραγματικότητα, αλλά το αντίθετο. Εσύ και ο κόσμος σου παράγονται από τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά είναι ο κώδικας, η αίσθηση της εμπειρίας που έχεις αυτήν την στιγμή. Μόλις το κατανοήσεις αυτό θα ανακαλύψεις τα μυστικά της πραγματικότητας και θα αρχίσεις να απελευθερώνεις τον εαυτό σου από το υλικό βασίλειο. Θα είσαι σαν αυτόν που βγαίνει έξω από μια σκοτεινή σπηλιά και βλέπει το φως για πρώτη φορά. Έχουμε αναρίθμητες αποδείξεις γι’ αυτό αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Πόσοι άνθρωποι θα μπουν στην διαδικασία να καταλάβουν; Αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος με ανθρώπους που η διάρκεια προσοχής τους είναι ίση με την μνήμη ενός χρυσόψαρου κι αν θέλουμε να τους κάνουμε να καταλάβουν πρέπει μέσα σε ένα άρθρο να περιλάβουμε πληροφορίες που θα γέμιζαν βιβλιοθήκες.


Αν μονάχα κατανοούσες την μεγαλοπρεπή σημασία του 3, του 6 και του 9, τότε θα κατείχες το κλειδί του σύμπαντος.
Nikola Tesla

Αυτό λοιπόν που ακολουθεί είναι ένα παράδειγμα που έχει στόχο να σου δώσει μια αίσθηση της μαθηματικής φύσης της πραγματικότητας, τίποτα άλλο.


Κοίταξε γύρω σου. Βλέπεις τραπέζια, καρέκλες, τοίχους, λουλούδια, δέντρα και πουλιά. Με την πρώτη ματιά σίγουρα όλα αυτά δεν σου φαίνονται μαθηματικά. Αυτό συμβαίνει γιατί έχεις παραπλανηθεί από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Τα αισθητήρια όργανά σου έχουν εξελιχθεί όχι για να σου δείχνουν την αλήθεια της πραγματικότητας αλλά για να σου επιτρέπουν να επιβιώνεις σ’ αυτόν τον πλανήτη.

Πάρε για παράδειγμα τα μάτια σου. Δες όλα τα χρώματα γύρω σου. Τα χρώματα βοηθάνε να ξεχωρίζουμε το ένα πράγμα από το άλλο. Αλλά τι είναι χρώμα; Το χρώμα είναι φως. Όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα ολοσκότεινο δωμάτιο, δεν βλέπεις κανένα χρώμα γιατί δεν υπάρχει καθόλου φως.

Η μόνη διαφορά ανάμεσα στα χρώματα είναι η συχνότητα του φωτός. Όταν μιλάμε για συχνότητα, μιλάμε για κύματα. Συχνότητα είναι ο αριθμός που ένα κύμα ταλαντεύεται μέσα σε έναν ορισμένο χρόνο.

Η συχνότητα δεν είναι τίποτα άλλο από μια πληροφορία, είναι ένας αριθμός. Και το μόνο πράγμα που διαφοροποιεί το μπλε από το κόκκινο ή το πράσινο από το κίτρινο είναι η συχνότητα του κάθε χρώματος, δηλαδή ένας αριθμός.

Οπότε, το μήλο φαίνεται κόκκινο γιατί το φως πέφτει πάνω στο μήλο και το μήλο απορροφά όλες τις συχνότητες του ορατού φωτός, εκτός από αυτήν του κόκκινου. Και επειδή το κόκκινο φως δεν έχει απορροφηθεί, εσύ βλέπεις το μήλο να είναι κόκκινο. Αλλά να θυμάσαι το κόκκινο είναι απλά μια συχνότητα, ένας αριθμός, μια πληροφορία.

Εσύ βιώνεις αυτόν τον αριθμό ως κόκκινο. Οπότε όταν κοιτάς το κόκκινο μήλο, πάνω στο μαύρο τραπέζι, δίπλα στο ασημένιο κουτάλι και το κίτρινο λουλούδι, κοιτάζεις απλά διαφορετικά μεγέθη πληροφοριών, διαφορετικούς αριθμούς.

Υπάρχεις μέσα σε ένα σύστημα πληροφοριών, ένα πεδίο αριθμών, ακριβώς όπως μια προσομοίωση σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αλλά οι φυσικές σου αισθήσεις έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να βιώνεις την πληροφορία του αριθμού ως χρώμα. Κολυμπάς σε έναν ωκεανό αριθμών. Κοίταξε γύρω σου αυτήν την στιγμή, όλα τα χρώματα γύρω σου είναι απλά διαφορετικές συχνότητες, διαφορετικοί αριθμοί. Αν οι φυσικές σου αισθήσεις είχαν εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο, μπορεί να μην έβλεπες χρώματα. Η πληροφορία δεν θα άλλαζε, μόνο η εμπειρία που θα βίωνες.

Τα αποκαλούμενα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να κάνουν κάποιον να δει ήχους ή να ακούσει χρώματα. Φαντάσου να μπορείς να δεις την μουσική. Η μουσική δεν αλλάζει, η πληροφορία δεν αλλάζει, το μόνο που αλλάζει είναι η υποκειμενική εμπειρία που βιώνεις. Αυτό μας δείχνει ότι η υποκειμενική μας εμπειρία είναι μια ψευδαίσθηση που βασίζεται στην διαμόρφωση των αισθητήρων μας.

Ο σπουδαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας, που ήταν ο ιδρυτής μυστικής αδελφότητας και δίδασκε τα κρυμμένα μυστικά της πραγματικότητας είπε:


“Οι αριθμοί κυβερνούν το σύμπαν. Υπάρχει γεωμετρία στο βουητό των χορδών, υπάρχει μουσική στην απόσταση των σφαιρών.”

Δεν ζεις σε μια φυσική πραγματικότητα, ζεις σε μια μαθηματική πραγματικότητα αλλά δεν το συνειδητοποιείς επειδή οι αισθήσεις σου δεν έχουν εξελιχτεί για να σου δείχνουν την αλήθεια της πραγματικότητας.

Οτιδήποτε υπάρχει στην πραγματικότητα είναι μαθηματικά, κι εσύ ο ίδιος είσαι μαθηματική ύπαρξη. Αυτός είναι ο λόγος που μπορείς να βιώνεις πληροφορίες όπως χρώματα, ήχοι, γεύση, οσμές. Εσύ σαν μια μαθηματική συνάρτηση τροφοδοτείσαι με μαθηματικές πληροφορίες από τον αντικειμενικό κόσμο και τις βιώνεις υποκειμενικά.

Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση στον κόσμο για το τι είναι τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά δεν είναι μολυβιές σε ένα κομμάτι χαρτί, είναι ζωντανή, παλλόμενη ενέργεια.

Μαθηματικές πράξεις όπως πρόσθεση και αφαίρεση δεν είναι απλά ένα μάθημα στο σχολείο, είναι κύματα ενέργειας που ρέουν και δημιουργούν ζωντανά μοτίβα. Τα μαθηματικά είναι ζωντανά. 1+1=2 είναι σύμβολα που χρησιμοποιούνται για να απεικονίσουν την μαθηματική πράξη. Αυτά τα σύμβολα αναπαριστούν υπαρκτά μαθηματικά κύματα. Το 1+1=2 στην πραγματικότητα σημαίνει: ένα κύμα με πλάτος 1 ενώνεται με ένα άλλο κύμα με πλάτος 1 και μεταμορφώνεται σε ένα κύμα με πλάτος 2.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σιχαίνονται τα μαθηματικά επειδή η αλήθεια των μαθηματικών έχει κρατηθεί κρυφή, ώστε οι άνθρωποι να παραμείνουν σε άγνοια για την αλήθεια της φύσης της πραγματικότητας και των εαυτών τους.

Σου έχουν πει ψέματα. Σου μαθαίνουν μαθηματικά σαν να σου μαθαίναν ότι η ζωγραφική είναι να βάφεις τοίχους.

Οι νόμοι των ζωντανών μαθηματικών εγγυούνται ότι είσαι ένα αιώνιο ον, ένα σύμπλεγμα ενέργειας, μέρος ενός όμορφου μοτίβου που λέγεται σύμπαν.

Υπάρχουν τόσα πολλά περισσότερα από αυτά που σου δείχνουν οι περιορισμένες σου αισθήσεις. Απαντήσεις για τα μεγαλύτερα ερωτήματα περιμένουν να τις ανακαλύψεις μόλις αρχίσεις να καταλαβαίνεις την φύση της πραγματικότητας.

Ο φυσικός Max Tedmark, του ΜΙΤ, στο βιβλίο του Our Mathematical Universe εξηγεί:


Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της πραγματικότητάς μας και ενός παιχνιδιού που παίζουμε στον υπολογιστή. Αν ήμουν ένας εξελιγμένος χαρακτήρας σε ένα παιχνίδι, τόσο εξελιγμένος που θα μπορούσα να έχω συνείδηση της ύπαρξής μου και άρχιζα να εξερευνώ τον κόσμο μου, θα ένιωθα ότι ο κόσμος μου είναι φτιαγμένος από φυσικά αντικείμενα, από ύλη. Αν ερευνούσα την ιδιότητα αυτής της ύλης, παράδειγμα τις εξισώσεις που κάνουν τα πράγματα να κινούνται ή να πέφτουν, θα ανακάλυπτα ότι όλες οι ιδιότητες είναι μαθηματικές. Θα ανακάλυπτα τις μαθηματικές εξισώσεις που οι προγραμματιστές έγραψαν μέσα στο λογισμικό του παιχνιδιού. Όλο το λογισμικό είναι μόνο αριθμοί και εξισώσεις.

Σαν φυσικός επιστήμονας, βλέπω ακριβώς το ίδιο πράγμα να συμβαίνει στην πραγματικότητά μας. Τα μαθηματικά περιγράφουν ακριβέστατα την πραγματικότητα, επειδή όλα είναι μαθηματικά. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Ο φυσικός μας κόσμος δεν έχει κάποιες μαθηματικές ιδιότητες, έχει μόνο μαθηματικές ιδιότητες.



Morgue Official
Μετάφραση Αγγελίνα Αγγελακοπούλου για την Επιστήμη του Πνεύματος
Σχόλια