Το πρώτο βήμα για το 5G μόλις πραγματοποιήθηκε!



Τελευταία συνεχώς μαθαίνουμε για την επικείμενη διάθεση του 5G, το γεγονός είναι όμως ότι αυτή αναμένεται το 2019. Ωστόσο, παρασκηνιακά οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι όταν οι πάροχοι και οι κατασκευαστές συσκευών θα είναι έτοιμοι να το διαθέσουν, να γνωρίζουν επακριβώς με το τι έχουν να κάνουν. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό επετεύχθη πριν από μερικές ημέρες, στο 3GPP RAN Plenary meeting στη Πορτογαλία, που αποτελεί χώρος συνάντησης όλων των εταιρειών που εμπλέκονται στη δημιουργία των mobile standards και συζητούν το μέλλον του mobile σύμπαντος.

Ενώ το αποκαλούμενο 5G NR (New Radio) standard είχε ήδη διαμορφωθεί, στο πρόσφατο meeting στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Qualcomm και η οποία πιέζει έντονα για την γρηγορότερη μετάβαση σε 5G δίκτυα, μπήκαν οι τελικές βάσεις και εγκρίθηκαν τα specs του αποκαλούμενου Non-Standalone 5G NR, που θα βασίζεται στα υπάρχοντα LTE core networks. Δηλαδή, το NSA 5G, θα είναι η αρχική μορφή του προτύπου όταν αυτά θα κάνουν το ντεμπούτο τους το 2019, αξιοποιώντας δίκτυα LTE στο μεγαλύτερο μέρος και υποστηρίζοντας συχνότητες κάτω από 6GHz για μεγαλύτερη χωρητικότητα, όπου υπάρξει ανάγκη. Από την άλλη πλευρά, το Standalone 5G (SA), το οποίο θα οριστικοποιηθεί το επόμενο καλοκαίρι, θα είναι ο αντικαταστάτης του 4G LTE, αν και η Qualcomm πιστεύει ότι NSA και SA 5G NR δεν θα απαιτήσουν σημαντικού κόστους πρόσθετες επενδύσεις.

Γιατί όμως είναι σημαντικά όλα αυτά; Γιατί, η χρήση δεδομένων έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως με την άνοδο των υπηρεσιών video. Αυτά τα δίκτυα θα προσφέρουν ταχύτητες μεταξύ 1Gbps και 5Gbps καθώς και πολύ μικρότερο latency σε σχέση με τα 4G LTE networks. Αν και πρέπει οι πάροχοι να κερδίσουν χρήματα από το 5G, άλλωστε μιλάμε για επιχειρήσεις, είναι πιθανό ότι τα απεριόριστα πακέτα να είναι πραγματικά απεριόριστα πλέον, σε τιμές πολύ μικρότερες από τις σημερινές.

[via] myphone.gr
Σχόλια