Επίθεση από χάκερ δέχθηκαν αγορές ψηφιακών νομισμάτων







Δύο χρηματιστήρια κρυπτογραφημένων νομισμάτων δέχθηκαν επίθεση χάκερ, με συνέπεια το ένα εξ αυτών να πτωχεύσει. Η επίθεση που καταγράφεται εν μέσω της φρενήρους ανοδικής πορείας του bitcoin σκιαγραφεί το εύρος των προβλημάτων ασφάλειας που εγκυμονούν οι συναλλαγές αυτού του είδους. Το ένα από τα δύο χρηματιστήρια αναγκάστηκε να διακόψει τη διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Yapian, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο εικονικών νομισμάτων Youbit στη Νότια Κορέα, ανέστειλε τη διαπραγμάτευση, επειδή η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το 17% των περιουσιακών στοιχείων των πελατών του.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times υποστηρίζει πως το Coinbase, ένα από τα πιο δημοφιλή χρηματιστήρια για τη διαπραγμάτευση ψηφιακών νομισμάτων, ανακοίνωσε χθες ότι αρχίζει έρευνες στο προσωπικό του αλλά και σε όσους έχουν συμβόλαια ψηφιακών νομισμάτων, καθώς κατέγραψε αιφνίδια εκτίναξη των τιμών για ένα εικονικό νόμισμα.

Οπως ανακοίνωσε το Youbit, χρηματιστήριο που δημιουργήθηκε το 2013 και διευκολύνει τις συναλλαγές σε 10 ψηφιακά νομίσματα, μεταξύ των οποίων το bitcoin, το ethereum και το ripple, είχε ήδη δεχθεί παλαιότερη επίθεση χάκερ τον Απρίλιο. Δεν διαθέτει, πάντως, κανένα στοιχείο που να προδίδει την ταυτότητα του δράστη. Το πρόβλημα φέρνει, όμως, στην επιφάνεια τα ζητήματα ασφάλειας του νομίσματος. Σύμφωνα με τους FT, στις ΗΠΑ οι ρυθμιστικές αρχές ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση στην αγορά κρυπτογραφημένων νομισμάτων Crypto Company. Είχε προηγηθεί ραγδαία ανατίμηση της μετοχής της, με αποτέλεσμα να αποκτήσει η εταιρεία χρηματιστηριακή αξία ύψους 12,6 δισ. δολαρίων.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο χειραγώγησης της αγοράς. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Χένρι Αρσλανιάν, συνεργάτης της PwC με ειδίκευση στην τεχνολογία των οικονομικών, είπε ότι «πολλοί εκτιμούν πως στο εγγύς μέλλον θα ακολουθήσουν περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στον χώρο των κρυπτογραφημένων νομισμάτων». Ο ίδιος προβλέπει ότι τα χρηματιστήρια ψηφιακών νομισμάτων θα δεχθούν πιέσεις για να βελτιώσουν τα επίπεδα ασφάλειάς τους τόσο από μικροεπενδυτές όσο και από θεσμικούς, που περιμένουν να έχουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας με αυτό που τους προσφέρουν οι παραδοσιακές τράπεζες και χρηματιστηριακές.



kathimerini.gr
Σχόλια