Τα Πρώτα Αποτελέσματα στον Αστεροειδή για το Τι Είναι Πραγματικά;



Γράφει ο Σπύρος Μακρής

Oumuamua: Το ουράνιο αντικείμενο, το οποίο ταξιδεύει με σχεδόν 200.000 μίλια την ώρα και έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά ιδίως των αστρονόμων για την πιθανότητα να είναι ένα διαστημόπλοιο κάποιου εξωγήινου πολιτισμού.
Το Oumuamua, σύμφωνα με την express.co.uk, ανιχνεύθηκε για πιθανά ραδιοσήματα τα οποία θα μπορούσαν να παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να πρόκειται για το πρώτο εξωγήινο σκάφος που εντοπίζουν γήινα ραδιοτηλεσκόπια!

Το Seti Project «Breakthrough Listen», που ξεκίνησε από το ρωσικό ψηφιακό τεχνολογικό mogul Yuri Milner το 2015, χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο στη Δυτική Βιρτζίνια για να «ακούσει» το σώμα.
Το τηλεσκόπιο Green Bank – το μεγαλύτερο πλήρως κατευθυνόμενο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο – «άκουσε» το αντικείμενο σε τέσσερις μπάντες ραδιοσυχνοτήτων εκτεινόμενες από 1 έως 12 gigahertz και συγκέντρωσε πάνω από 90TB δεδομένα σε δύο ώρες.
Η πρώτη από τις τέσσερις ζώνες έχει αναλυθεί και έχει διατεθεί για δημόσια επιθεώρηση.
Και ενώ η παρακολούθηση και η ανάλυση των δεδομένων συνεχίζονται, τα αρχικά αποτελέσματα δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις τεχνητών σημάτων που να προέρχονται από το αντικείμενο.
Ωστόσο, το Oumuamua με το επίμηκες σχήμα του πούρου, το οποίο έχει μήκος εκατοντάδων μέτρων, αλλά μόνο το ένα δέκατο ευρύ, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για ένα τυπικό διαστημικό βράχο.
Ταξιδεύει με 196.000 μίλια / ώρα. Η υψηλή ταχύτητα του αντικειμένου υποδηλώνει ότι δεν συνδέεται βαρυτικά με τον ήλιο αλλά είναι έτοιμο να βγει πίσω από το ηλιακό σύστημα.
Το αντικείμενο βρίσκεται σήμερα σε απόσταση περίπου δύο αστρονομικών μονάδων (AU) από τη Γη (δηλαδή 2 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου).
Το Breakthrough Listen στοχεύει στην έρευνα ενός εκατομμυρίου κοντινών αστεριών και 100 κοντινών γαλαξιών που αναζητούν εξωγήινα σήματα.
Από τη δεκαετία του 1960, υπάρχουν περισσότερα από 98 έργα Seti σε όλο τον κόσμο, από τα οποία κανένα δεν έχει αποκαλύψει καμία πειστική απόδειξη εξωγήινων πολιτισμών – τουλάχιστον έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι ειδικοί και οι αστρονόμοι.


diadrastika
Σχόλια