Το δίκτυο 5G στις ΗΠΑ θα είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο;



Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το 5G είναι το μέλλον των mobile δικτύων. Θα είναι γρηγορότερο, πιο αξιόπιστο, ενώ θα επιτρέψει και την ύπαρξη πολύ περισσότερων τεχνολογιών, όπως οχήματα αυτόνομης οδήγησης. Όλα αυτά ακούγονται πολύ καλά και πράγματι είναι, αλλά απέχουμε χρονικά αρκετά για την πλήρη υλοποίησή του, με παρόχους και χώρες να επεξεργάζονται τους καλύτερους τρόπους για την υιοθέτησή του. Ωστόσο όμως στην περίπτωση των ΗΠΑ, τα πράγματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα. Η ομάδα συμβούλων για ζητήματα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, πρότειναν την ιδέα δημιουργίας ενός δικτύου 5G το οποίο όμως θα ελέγχεται από την κυβέρνηση. Και ο λόγος, η απειλή της Κίνας και ο κίνδυνος που εγκυμονεί για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η ιδέα ανακοινώθηκε αρχικά την Κυριακή από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, ώστε οι Κινέζοι να μην μπορούν να ακούσουν τις κλήσεις σας., τόνισε συγκεκριμένα. Το όλο concept απέχει χρονικά αρκετά από να υλοποιηθεί, με τον πρόεδρο Trump να καλείται να το επεξεργαστεί μετά από 6 με 8 μήνες. Αν και η εθνικοποίηση του 5G δικτύου είναι απλά ένα concept προς το παρόν, ένα έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος να γίνει αυτό είναι να εμπλακεί η αμερικανική κυβέρνηση στη δημιουργία του. Στη συνέχεια θα το νοικιάζει στους παρόχους. Αυτό, θα προσφέρει την ασφάλεια που απαιτείται, καθώς όλα θα ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Όλα τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα της ηγετικής θέσης της Κίνας στη κατασκευή και στη λειτουργία ενός τέτοιου δικτύου. Για παράδειγμα, πρόσφατα η AT&T αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια να προσφέρει στους καταναλωτές το Mate 10 Pro, όταν μέλη του Κονγκρέσου αντέδρασαν σε μια τέτοια προοπτική με την βοήθεια των ομοσπονδιακών αρχών. Κατά τα άλλα, η υλοποίηση του δικτύου προχωρά κανονικά, με εκπρόσωπο της AT&T να αναφέρει ότι χάρη στις επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων που έγιναν, το χρονοδιάγραμμα για τη διάθεση υπηρεσιών 5G βαίνει καλώς. Επισήμανε, ότι θα είναι η πρώτη που θα διαθέσει δίκτυο 5G σε 12 περιοχές στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί, ότι τα δίκτυα 5G αναμένεται να φθάσουν σε 1 δισεκατομμύριο πελάτες μέχρι το 2023, με τους μισούς από αυτούς να βρίσκονται στη Κίνα.

[via]
Σχόλια