Ποιοί και Γιατί Έφτιαξαν Αυτές τις Χρυσές Σπείρες που Βρέθηκαν στην Δανία; (εικόνες)





Ποιοί και Γιατί Έφτιαξαν Αυτές τις Χρυσές Σπείρες που Βρέθηκαν στην Δανία;


 

Μια ομάδα αρχαιολόγων που εργάζονται στη πόλη Boeslunde της Δανίας σκόνταψαν πάνω σε ένα ενδιαφέρον μυστήριο: σχεδόν 2.000 χρυσές σπείρες που χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού.

Η ανακάλυψη χρυσού στο Boeslunde δεν είναι ασυνήθιστο, καθώς πολλά χρυσά αντικείμενα έχουν βρεθεί στην περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αλλά αυτές οι σπείρες και η χρήση τους έχουν αφήσει άναυδους τους αρχαιολόγους που αναφέρονται για την ανακάλυψη ως το «χρυσό αίνιγμα.»Σύμφωνα με το thisiscolossal, οι σπείρες κατασκευάστηκαν από εξαιρετικά καθαρό χρυσό που είχε σφυρηλατηθεί σε μόλις 0,1 χιλιοστά πάχος.
Μερικά κομμάτια μετρούν μέχρι 3 εκατοστά μακρύ και όλα μαζί ζυγίζουν μεταξύ 200-300 γραμμάρια. Ο ακριβής σκοπός τους δεν είναι γνωστός, αλλά ο Flemming Kaul, επιμελητής στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας, πιστεύει ότι σχετίζεται με προϊστορικούς ανθρώπους της Εποχής του Χαλκού και που πρόσφεραν τον χρυσό σε ανώτερες δυνάμεις, ως μέρος τελετουργίες στον Ήλιο.


 

«Ο Ήλιος ήταν ένα από τα πιο ιερά σύμβολα της Εποχής του Χαλκού και ο χρυσός είχε μια ιδιαίτερη μαγεία,» λέει ο Kaul. «Ίσως ο ιερέας-βασιλιάς φορούσε ένα χρυσό δαχτυλίδι στον καρπό του, και οι χρυσές σπείρες να προέρχονται στο μανδύα του, το καπέλο του, όπου κατά τη διάρκεια των τελετών έλαμπε σαν τον Ήλιο.» Επίσης, πρότεινε ο χρυσός να ήταν απλά θαμμένο ως μέρος μιας επιμελημένης θυσίας.»



Όποια και αν είναι η χρήση τους, είναι ένα εξαιρετικό και ανεκτίμητο εύρημα. Το τοπικό μουσείο στο Skælskør πραγματοποίησε ήδη μια προσωρινή έκθεση πριν οι σπείρες βρούν ένα μόνιμο χώρο έκθεσης.


Ηλίας Σιατούνης – crashonline
Σχόλια