ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ




Όλη η αλήθεια για την επίθεση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων


Γράφει η Μαρία Γιαχνάκη


Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Βηθλεέμ τα Χριστούγεννα εναντίον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, της πομπής του και της προξένου Αικατερίνης Τζίμα, από άραβες ορθοδόξους και μουσουλμάνους έχουν δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά, όχι μόνο για την ταυτότητα αυτών που επιτέθηκαν αλλά και για την σιωπή που τήρησε η Παλαιστινιακή ηγεσία και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών. Το μεγαλύτερο όμως ερωτηματικό το δημιούργησε η επίσης σιωπή του Ισραήλ που μέχρι πρόσφατα είχε υπό την απόλυτη προστασία του τον Πατριάρχη Θεόφιλο.


Το θέμα δεν είναι καθόλου απλό κι εύκολο διότι ξαφνικά το Πατριαρχείο, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν και κυρίως με τον Πατριάρχη Ειρηναίο, έχει απέναντί του τρεις εχθρούς. Την Παλαιστίνη, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα έχουμε προφανώς γεγονότα και πολύ φοβάμαι και εξελίξεις συγκεκριμένα για το πρόσωπο του Πατριάρχη Θεόφιλου του Γ΄, που θα θυμίζουν εποχές Ειρηναίου, τότε που τον έριξαν από τον πατριαρχικό θρόνο για ίδιους λόγους.

Αυτό δεν γεννά ερωτηματικά;

Πως ξαφνικά ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ο οποίος ήταν ο αγαπημένος των Ισραηλινών έμεινε χωρίς προστασία.

Στο Ισραήλ ο εκάστοτε Πατριάρχης για να αναγνωριστεί επίσημα από το κράτος, πρέπει πάντα κάτι να δίνει και αυτό που συνήθως ζητείται από το πατριαρχείο, είναι είτε κτήματα, είτε κτίρια. Κάτι το οποίο πάντα γίνεται, αλλιώς δεν θα είχε καμία ελπίδα ο κάθε Πατριάρχης εκεί.

Για κάποιους τέτοιους λόγους λοιπόν έπεσε και ο Ειρηναίος και αντικαταστάθηκε με το Θεόφιλο.

Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι στην αρχή ο Πατριάρχης Θεόφιλος είχε καλή σχέση με το Ισραήλ και είχε προχωρήσει σε συναλλαγές με εταιρίες του κράτους. Στην πορεία όμως οι τιμές από τις συναλλαγές αυτές δεν ήταν συμφέρουσες για το Πατριαρχείο, αφού τα έξοδα έτρεχαν, χρήματα δεν υπήρχαν και τα έξοδα ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο δολάρια το μήνα. Έπρεπε λοιπόν να εξοικονομήσει χρήματα για τις ανάγκες, μισθούς, τρόφιμα κλπ.

Η περιουσία που έχει το Πατριαρχείο, είναι τεράστια αλλά δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο ενοικιάζονται τα κτίρια και τα καταστήματα δεν τους αποφέρουν κέρδη.

Οπότε έπρεπε κάπως να τα εκμεταλλευτούν. Αποφασίζουν λοιπόν, αφού το θέμα το βάζει ο Πατριάρχης στη σύνοδο, να δοθεί μεγάλο μέρος των ακινήτων σε αγγλική εταιρεία και όχι εβραϊκή για να μπορεί και το πατριαρχείο να πάρει χρήματα στα χέρια του.




Τα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία αποφασίζει να δώσει στην αγγλική εταιρία είναι πολύ σπουδαία για το Ισραήλ, διότι σε αυτά ανήκει η κνέσετ, βουλή, μεγάλη συναγωγή, υπουργεία και άλλα δημόσια κτίρια του κράτους.

Τα συγκεκριμένα το Ισραήλ τα έχει επινοικιάσει από το 1952. Τότε δόθηκε στην τότε ηγεσία του Πατριαρχείου ένα εφάπαξ ποσό και από τότε το Πατριαρχείο δεν έχει ξαναπάρει απολύτως τίποτα. Και δεν θα πάρει ως το 2051, που λήγει το συμβόλαιο ενοικίου για τα 99 χρόνια.

Οπότε αποφασίζει να δει πως μπορεί να εκμεταλλευτεί την περιουσία του.

Βρίσκει την αγγλική αυτή εταιρία που δέχεται να συνάψει συμφωνία γι αυτά τα κτίρια με το Πατριαρχείο, ώστε η ίδια η εταιρία να διεκδικήσει αυτά τα κτίρια το 2051 από το Ισραήλ, όταν θα έρθει η ώρα και θα πρέπει να ανανεωθεί η συμφωνία.

Ωστόσο η εταιρία αυτή όμως αρχίζει να πληρώνει από τώρα το πατριαρχείο. Αν δεν έδινε τα κτίρια αυτά στην αγγλική εταιρία, κατά την κρίση του το πατριαρχείο, δεν θα μπορούσε ποτέ να τα πάρει πίσω από το Ισραήλ.

Θεώρησε λοιπόν κέρδος να το κάνει τώρα, διότι και χρήματα θα άρχισαν να μπαίνουν στο πατριαρχείο και δεν θα ερχόταν στη δεινή θέση να διεκδικήσει αυτό όλη αυτή την περιουσία από τους Ισραηλινούς το 2051 την οποία δεν θα έπαιρναν ποτέ πίσω.

Όταν το Ισραήλ όμως μαθαίνει ότι τα κτίρια αυτά δόθηκαν σε αγγλική εταιρία και όχι σε Ισραηλινή του κράτους, τότε άρχισαν τα προβλήματα και οι διενέξεις με το Πατριαρχείο.

Οι Ισραηλινές εφημερίδες άρχισαν τις αποκαλύψεις ότι ο Θεόφιλος πουλάει γη του Πατριαρχείου που βρίσκονται σε παλαιστινιακά εδάφη, σε ξένες εταιρίες. Ξεσήκωσαν έτσι τους Παλαιστινίους οι οποίοι θεώρησαν προδοσία το γεγονός αφού και αυτοί που επιενοικιάζουν τόσο φθηνά καταστήματα ή σπίτια από το Πατριαρχείο θα κινδύνευαν είτε να τα χάσουν είτε θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερα χρήματα.

Αυτό δημιούργησε μια ανωμαλία στην καθημερινότητα όλων και αποφάσισαν να δημιουργήσουν θέμα στο Πατριαρχείο όπως ακριβώς έκαναν με τον προηγούμενο Πατριάρχη τον οποίο έριξαν από το θρόνο.

Άρα οι Παλαιστίνιοι πήγαν στην Βηθλεέμ και διαμαρτυρήθηκαν πετώντας πέτρες και σπάζοντας τα αυτοκίνητα της αποστολής, οι τοπικές αρχές δεν προστάτευσαν ουσιαστικά την πομπή, το Ισραήλ δεν έδωσε καμία προστασία στην πομπή διότι ξέρουμε ότι αν ήθελε δεν θα άνοιγε ρουθούνι κατά το κοινώς λεγόμενο.




Και βέβαια η Ελλάδα γι άλλη μια φορά κρατά μια στάση απαράδεκτη, όπως ακριβώς έκανε με τον Ειρηναίο και γιατί δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και γιατί δεν τους ενδιαφέρουν τα Πανάγια προσκυνήματα.

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας, το πολύπαθο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα είναι για πολύ καιρό στην επικαιρότητα μιας και αυτή τη στιγμή το υπουργείο εξωτερικών αν δεν έχει αρχίσει να εξετάζει, θα αρχίσει να εξετάζει αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών σε αγγλική τράπεζα που είναι στο όνομα του Έλληνα Πατριάρχη, του συμβούλου του Μούγραμπι(παλαιστινιακής καταγωγής, μουσουλμάνος, με ισραηλινό διαβατήριο, παντρεμένος με Ιορδανή) και διαφόρων άλλων προσώπων.

Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα και προέρχονται από πωλήσεις πατριαρχικής περιουσίας στο Ισραήλ, σε αγγλική εταιρία. Μελλοντικά θα είμαστε σε θέση να δημοσιεύσουμε γι αυτούς τους λογαριασμούς και να ξεδιαλύνουμε αν είναι χρήματα από νόμιμες δραστηριότητες ή όχι.

Είναι πολύ απλό πάντως το υπουργείο εξωτερικών να καλέσει τον Πατριάρχη και να ζητήσει εξηγήσεις διότι δε μπορεί να αφήνει να κυκλοφορεί διεθνώς ότι οι Έλληνες είναι προδότες. Αν κάποιος είναι προδότης να του αποδοθεί αλλά να μην κουβαλάμε όλοι αυτή τη ρετσινιά. Ας σοβαρευτούν λίγο εκεί στο υπουργείο αλλιώς θα πάμε άκλαυτοι όπως πήγε ο Ειρηναίος ο οποίος σήμερα πια είναι ένας μάρτυρας, έχοντας περάσει από ίδιες καταστάσεις και μάλιστα κλειδωμένος στο κελί του ώσπου ασθένησε βαριά.

[Πηγὴ]http://www.iellada.gr/eidikes-apostoles/oli-i-alitheia-gia-tin-epithesi-sto-patriarheio-ierosolymon-giati-afisan

«Τριβέλι Πᾶνος»
Σχόλια