Κίνηση-απάντηση της Βουλγαρίας στο Φανάρι για τους σχισματικούς – Στέλνει Μητροπολίτες στα Σκόπια




Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το σοβαρότατο θέμα με τους σχισματικούς των Σκοπίων και την Βουλγαρική Εκκλησία το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ επισήμανε την πολιτική διάσταση αυτού.

Χθες γράψαμε πως αναμένονται εξελίξεις μετά και την παραδοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου πως το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίασητης Ιεράς Συνόδου.

Και πλην αλέκτωρ φωνήσαι υπήρξε η αντίδραση από την βουλγαρική πλευρά.

Συγκεκριμένα την προσεχή Παρασκευή θα βρεθεί στα Σκόπια, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ και η είδηση προκύπτει από το γεγονός πως θα συνοδεύεται από δύο μητροπολίτες της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Κυπριανο της Στάρα Ζάγκορα και Νικόλαο της Φιλιππούπολης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση εάν θα υπάρξει συνάντηση εργασίας των επιτροπών μεταξύ των δύο εκκλησιών, αλλά είναι βέβαιο ότι οι Βούλγαροι επίσκοποι θα συναντηθούν επίσης με μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων.



Η επίσκεψη των Βουλγάρων ιεραρχών έχει σχολιασθεί από τα βουλγαρικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα διατυπώνεται η θέση πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις μεταξύ της βουλγαρικής εκκλησίας και της “μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”.

Υπενθυμίζεται πως ο Βούλγαρος Πατριάρχης είχε στείλει έναν εκπρόσωπο στην πόλη Strumica της πΓΔΜ την ημέρα που οι σχισματικοί γιόρτασαν την μνήμη των τοπικών Αγίων Πεντε και δεκα Ιερομαρτύρων της Τιβεριούπολης στις 11 Δεκεμβρίου (28 Νοεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο).

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, Επίσκοπος Βελίκης Σιώνιος, ηγούμενος της Μονής Troyan , ανέγνωσε μήνυμα του Πατριάρχη Νέοφυτου που μιλούσε ανοιχτά για “Μακεδονική Εκκλησία”.

Ο Βούλγαρος απεσταλμένος έγινε αποδέκτης πολύ θερμής υποδοχής από τον τοπικό Επίσκοπο Ναούμ, τους επισκόπους της σχισματικής Ιεράς Συνόδου, αλλά και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έλαβε μέρος στην εορταστική Θεία Λειτουργία δείγμα της βαρύτητας που δίνουν στην όλη υπόθεση οι βουλγαρικές αρχές.




pentapostagma.gr
Σχόλια