Κύπρος καλεί Ελλάδα: «Ελεύθερο πολιορκημένο» το κυπριακό γεωτρύπανο – Κλιμακώνουν οι Τούρκοι διαρκώς




Η Κύπρος για άλλη μια φορά καλεί Ελλάδα, καθώς οι Τούρκοι αναβαθμίζουν τις προκλήσεις τους, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει στα ύψη! Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με όλα τα σενάρια να είναι πιθανά.

Για κλιμάκωση των τουρκικών παρενοχλήσεων μετά τις θετικές ανακαλύψεις στην «Καλυψώ», έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Ο κ. Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις παρενοχλήσεις των τουρκικών πλοίων προς το πλοίο «Saipem 12000» της εταιρίας ΕΝΙ, υπογράμμισε ότι οι Τούρκοι έκαναν μανούβρες στον καπετάνιο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να προβεί σε ελιγμούς και εν τέλει να ακινητοποιηθεί 15 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο «σουπιά» όπου είναι και το τελικός του προορισμός.

Μέχρι σήμερα το πρωί το πλοίο – γεωτρύπανο παρέμενε στο ίδιο σημείο, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης. Τα τουρκικά πλοία, έξι τον αριθμό πραγματοποιούν παράνομες ασκήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Τα δυο υπουργεία εξωτερικών Κύπρου και Ιταλίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή όπως και με τα κεντρικά γραφεία της ΕΝΙ», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

Όπως τόνισε στην συνέντευξη του, η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο του «Saipem 12000» να μην γυρίσει πίσω αλλά να παραμείνει στη θέση του. Παράλληλα, δήλωσε ότι η λύση στην όλη υπόθεση θα προέλθει από την Ρώμη και την Ιταλική κυβέρνηση.



Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε και την Ε.Ε για την τουρκική προλητικότητα και την παρεμπόδιση των τουρκικών πλοίων προς το «Saipem 12000» να μεταβεί στο τεμάχιο τρία της Κυπριακής ΑΟΖ.

Tην ίδια στιγμή, μετά από εντολή του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας η Φρεγάτα «Λήμνος» έχει καταπλεύσει στο λιμάνι Λεμεσού , ενώ συμμετείχε στη δύναμη της UNIFIL. Πιθανότατα συνοδεύεται από υποβρύχιο τύπου Τ-214 «Παπανικολής».

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο «αποσπάστηκε» από την ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη , εφόσον ενημερώθηκαν και οι Βρυξέλλες για την «ομηρία» του πλωτού γεωτρύπανου της εταιρείας ΕΝΙ και την κρίσιμη κατάσταση στην περιοχή.

Επίσης την θαλάσσια περιοχή έχει προσεγγίσει πολεμικό σκάφος του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού που διενεργεί περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο και ανήκει στην ίδια δύναμη.

Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ (F 451)

Διαστάσεις: 130,5/14,6/6,2 μέτρα
Εκτόπισμα: 3.630 τόν.
Πρόωση: COGOG , 2 Α/Σ RR Olympus (ισχύς 56.800 H P ) – 2 Α/Σ RR Tyne 10 (ισχύς 10800 ΗΡ).
Ταχύτητα: 30 κόμβοι
Πλήρωμα: 198
Οπλισμός: 2 πυροβόλα 76χιλ. ΟTΟ Melara, 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, σύστημα Κ/Β Ε.Ε. Harpoon και Ε/Α Sea Sparrow.

Επίσης Α/Υ τορπίλες και σύστημα ΗΝ αντίμετρων. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 2 Ε/Κ ΑΒ 212ASW

Πληροφορίες φέρουν την ΕΕ να έχει «ενημερωθεί» και αναμένεται να εκδώσει ανακοινωθέν , ενώ επίσης το Παρίσι αναμένεται ότι θα στείλει ενδεχομένως και άλλα πολεμικά πλοία , όπως φρεγάτες FREMM με πυραύλους SCALP NAVAL, οι οποίες θεωρούνται οι καλύτερες στο είδος τους.

Συντηρούν ένταση τα κατεχόμενα με ανακοίνωση «υπεξ»

Για μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ από την ε/κ ηγεσία γράφει ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών» το οποίο δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθούν την επέκταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3. «Από δική μας πλευράς πρόκειται για μια ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις μας φαίνεται ότι η ε/κ ηγεσία επιμένει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση του «υπεξ» προστίθεται έγιναν βήματα που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ και όσο δεν υπάρχει προσέγγιση μιας συνεργασίας στο θέμα αυτό, ως «τδβκ» – όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος – «δεν θα αποφύγουμε να κάνουμε ανάλογα βήματα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία».

Αναφέρεται επίσης ότι η ε/κ ηγεσία έχει μετατρέψει τον φυσικό πλούτο στην ανατολική Μεσόγειο σε μέσον για να προκαλέσει ένταση, εκφράζοντας λύπη γιατί έχουν με πείσμα παραβλεφθεί όλες οι δηλώσεις και εκκλήσεις της τ/κ πλευράς για συνεργασία και πνεύμα προσέγγισης σε αυτό το θέμα.

Ενώ, συνεχίζει, αυτός ο πλούτος θα μπορούσε να επιτύχει την συνεργασία είτε των δύο πλευρών στην Κύπρο, είτε και των άλλων πρωταγωνιστών στην περιοχή, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αμοιβαία οικονομική διασύνδεση και υπό αυτή την έννοια να εξυπηρετήσει την σταθερότητα, «η ε/κ ηγεσία δημιουργώντας τα τετελεσμένα που ήθελε, έχει μετατρέψει (τον φυσικό πλούτο) σε μέσο πρόκλησης την έντασης στην περιοχή».

Το «υπεξ» συνεχίζει αναφέροντας ότι οι εποικοδομητικές – όπως γράφει – προτάσεις της τ/κ πλευράς για δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου, που δεν εφαρμόστηκαν, είναι ο μοναδικός λόγος που η ε/κ πλευρά εναντιώνεται στη συνεργασία και έχει απορριπτική στάση στο θέμα αυτό.

Με αυτή τη στάση της η ε/κ πλευρά, προστίθεται, δεν προκαλεί ζημιά μόνο στο θέμα του φυσικού αερίου αλλά και στο Κυπριακό. Επιβεβαιώνει με τη στάση της, συνεχίζει το «υπεξ» ότι η ε/κ ηγεσία δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί με τους Τ/κ την διοίκηση και τον πλούτο.

Η διαπίστωση που υπήρχε σε αυτό το θέμα στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ πριν 14 χρόνια δυστυχώς είναι ακόμα και σήμερα σε ισχύ με τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνεται λέγοντας ότι ο κάθε συνεταιρισμός δεν γίνεται με το να απορρίπτεις τα υφιστάμενα δικαιώματα και συμφέροντα των ενδιαφερομένων πλευρών, αλλά με συνεργασία και διαμοιρασμό. Η ε/κ ηγεσία δεν έχει κάνει καμία πρόοδο σε αυτά τα σημεία, προστίθεται.

Το «υπουργείο εξωτερικών» καταλήγει λέγοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς – όπως γράφει – συμφωνίες που υπογράφθηκαν στο παρελθόν και τις αδειοδοτήσεις που έγιναν «θα θέλαμε να σημειώσουμε την αποφασιστικότητά μας για ακόμη μια φορά να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα την επόμενη περίοδο».

Saipem 12000: «Ελεύθερο πολιορκημένο» από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία

Σε συνεχή επαφή βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία με την κυβέρνηση της Ιταλίας και την εταιρεία ΕΝΙ αναφορικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ, οι οποίες και εκτιμούν ότι η Ιταλία θα δώσει τη λύση.

Όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο ΚΥΠΕ από χθες βράδυ όταν το SAIPEM 12000, το οποίο βρισκόταν καθ’ οδόν προς το τεμάχιο 3 και τον στόχο «Σουπιά», παρεμποδίσθηκε από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έκαναν άσκηση στην περιοχή με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να σταματήσει, και η Κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία της ιταλικής Κυβέρνησης και την εταιρεία ΕΝΙ.

Η ΕΝΙ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, φαίνεται να επιδεικνύει αποφασιστικότητα για να προχωρήσει στην εκτέλεση των συμβολαίων της.

Σημειώνεται παράλληλα ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερώσει και άλλους διεθνείς παράγοντες όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ελπίδα ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και το SAIPEM θα προχωρήσει προς το στόχο του.

Κασουλίδης: Αναμένεται πράσινο φως από την Ιταλία

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ αναμένει το πράσινο φως από την εταιρεία το για να προχωρήσει προς τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση φυσικού αερίου.
Το γεωτρύπανο της Ιταλικής εταιρείας, το οποίο παρενοχλήθηκε από έξι τουρκικά πολεμικά πλοία, παραμένει από χθες βράδυ περίπου 15 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο του, 70 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι ο κυβερνήτης του «Saipem 12000», αναμένει περαιτέρω οδηγίες για να συνεχίσει προς τον στόχο της γεώτρησης.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μην προχωρήσει, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι χθες η εταιρεία έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μη γυρίσει πίσω.

Οι εξελίξεις για το γεωτρύπανο

Σημείωσε ότι η ΕΝΙ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, προσθέτοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις.

«Σε πολλές χώρες του κόσμου όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά», είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια της Τουρκίας πειρατική, προσθέτοντας πως την αφήνει εκτεθειμένη.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ιταλική κυβέρνηση και με την εταιρεία ΕΝΙ, ενώ ήδη έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αμερικανική Πρεσβεία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προσθέτοντας ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη.

Επισήμανε επίσης πως η Ιταλική κυβέρνηση θα προστατεύσει τα συμφέροντα της και υπενθύμισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση της Ρώμης στις διαμαρτυρίες του για την δραστηριοποίηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.


pentapostagma.gr
Σχόλια