Μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία


Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα μαθητές, φοιτητές, γονείς και συνδικαλιστές κατά της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης του γαλλικού συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Θα κοστίσει άραγε στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο Μακρόν;



Το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης


Μέρα γενικής κινητοποίησης η σημερινή. Μαθητές, γονείς, φοιτητές, μέλη των συνδικαλιστικών οργάνων του εκπαιδευτικού προσωπικού βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του νέου συστήματος εισαγωγής στα γαλλικά πανεπιστήμια που ετοιμάζει ήδη η κυβέρνηση.



Ο νέος τρόπος εισαγωγής στα γαλλικά πανεπιστήμια προκαλεί αντιδράσεις

Το «μπακαλορεά» είναι ο μεγάλος πανγαλλικός διαγωνισμός, κάτι αντίστοιχο με το συστήμα των Πανελληνίων εξετάσεων, που αποτελεί συγχρόνως και απολυτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ανοίγει τις πόρτες στα πανεπιστήμια, ανάλογα με το ύψος της βαθμολογίας αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή.

Οι απεργοί κατεβαίνουν λοιπόν με ένα σύνθημα που συνοψίζεται στη γεμάτη κοινωνικούς συμβολισμούς λέξη «Όχι στην επιλογή!», στα γαλλικά «sélection». Σε ελεύθερη απόδοση θα λέγαμε «Όχι στους φραγμούς για την ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση».

Παρίσι, Λιλ, Μασσαλία, Λυών



Aπό προηγούμενη διαδήλωση κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων του Εμ. Μακρόν

Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, από το Παρίσι και τη Λιλ μέχρι τη Μασσαλία και τη Λυών, μπλόκα των απεργών σχηματίσθηκαν νωρίς το πρωί έξω από πολλά λύκεια. Πολλά πανεπιστήμια συμμετέχουν επίσης με συνεχή ραντεβού των φοιτητών για πορείες.

Στο Παρίσι η πορεία ξεκινάει νωρίς το απόγευμα με κατάληξη έξω από το ιστορικό κτίριο της Σορβόννης. Μια νέα κινητοποίηση προβλέπεται για τις 6 Φεβρουαρίου.

Η μεταρρύθμιση της παιδείας θεωρείται από τις πλέον δύσκολες, ενώ πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν λυγίσει εξαιτίας της. Υπουργοί έχουν επίσης παραιτηθεί, αποσύροντας τα σχέδιά τους. Επί Μιττεράν το 1984, επί Σιράκ το 1998, αλλά και επί Σαρκοζί το 2005.

Από την έκταση της σημερινής θα φανεί πόσο ισχυρό θα είναι το «μπρα ντε φερ» και εάν θα λυγίσει ή όχι η κυβέρνηση Μακρόν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

dw.com
Σχόλια