Εξελίξεις: Αιφνιδιασμός Τραμπ, επισπεύδοντας το άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα



Του Άρη Δημόπουλου

Σαν "βόμβα" έσκασε στα αυτιά πολλών η είδηση πως ο Λευκός Οίκος αποφάσισε εν τέλει να επισπεύσει σημαντικά τον χρόνο που θα χρειαστεί προκειμένου να ανεγερθεί και να ανοίξει η αμερικανική πρεσβεία στα Ιεροσόλυμα.

Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα την έμπρακτη αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ αποκάλυψαν νωρίτερα σήμερα ότι η νέα Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα ανοίξει τον Μάιο του 2018 για να συμπέσει με την 70η επέτειο ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Θυμίζουμε πως η ανεξαρτησία του εβραϊκού κράτους έγινε στις 14 Μαΐου του 1948, οπότε δεν αποκλείεται το άνοιγμα της πρεσβείας να γίνει ακόμη και την ίδια μέρα.



Το πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνει την είδηση και αναφέρει παράλληλα την υπογραφή της κατασκευής της πρεσβείας από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, χθες Πέμπτη.

Πρόκειται σίγουρα για έναν αιφνιδιασμό από τον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ, μιας και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του πως το άνοιγμα της πρεσβείας θα συντελούνταν έως το τέλος του 2019.

Οι Η.Π.Α. εξέτασαν διάφορες πιθανές τοποθεσίες. Το πιο πιθανό σχέδιο περιλαμβάνει μια σταδιακή προσέγγιση για το άνοιγμα της πρεσβείας στη γειτονιά Arnona της Ιερουσαλήμ σε μια υπάρχουσα μονάδα των ΗΠΑ που χειρίζεται προξενικές υποθέσεις όπως τα διαβατήρια και τις θεωρήσεις.

Μάλιστα υπάρχουν και οι σκέψεις για ένα μικρό στήσιμο γραφείων στην αρχή και στη συνέχεια μία μεγαλύτερη επέκταση της πρεσβείας εν ευθέτω χρόνω.




Πρόκειται το αμέσως επόμενο χτύπημα στην Νέα Τάξη Πραγμάτων, λίγους μήνες μετά την αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.




Όλα τα τσιράκια της Νέας Τάξης βλέπουν για την ώρα να χάνουν την πολυπόθητη Ιερουσαλήμ (ή αλλιώς μελλοντική παγκόσμια πρωτεύουσα) μέσα από τα χέρια τους.






el.gr

Σχόλια