Τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας απέπεμψε ξαφνικά ο βασιλιάς




Τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας απέπεμψε ξαφνικά με διατάγματα αργά τη νύχτα ο βασιλιάς Σαλμάν.

Μεταξύ των «καρατομηθέντων» στρατηγών είναι ο γενικός επιτελάρχης, κι οι αρχηγοί του στρατού ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας του βασιλείου, όπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (SPA), χωρίς να αναφέρει τον λόγο που απομακρύνθηκαν. Η απόφαση του βασιλιά ελήφθη καθώς συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Υεμένη όπου ο υπό της Σαουδική Αραβία συνασπισμός μάχεται κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι.



Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που είναι και υπουργός Άμυνας της χώρας, πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από διάφορες πρόσφατες ανακατατάξεις στη χώρα, όπως η εκστρατεία για την πάταξη της διαφθοράς και την κατάχρηση εξουσίας του περασμένου φθινοπώρου, όταν συνελήφθησαν δεκάδες πρίγκιπες, υπουργοί και δισεκατομμυριούχοι.

Πίσω από την αποπομπή των στρατηγών πολλοί βλέπουν μια προσπάθεια προώθησαν νεώτερων αξιωματικών σε μια χώρα όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού εκτιμάται ότι είναι κάτω των 25 ετών.

Ο βασιλιάς Σαλμάν ανέθεσε τα ηνία του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στον πρώτο αντιστράτηγο Φαγιάντ μπιν Χαμέντ αλ Ρουάιλι, ενώ διοόρισε και αρκετούς νέους υφυπουργούς, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα – την Ταμαντούρ μπιν Γουσέφ αλ Ράμα- κίνηση εξαιρετικά σπάνια για τα δεδομένου του ανδροκρατούμενου βασιλείου.



Η δημοτικότητα του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου έδωσε ώθησε νεαρούς ανθρώπους να ασχοληθούν ενεργότερα με τα κοινά και να επιδιώξουν πόστα σε μια βαθιά συντηρητική κυβέρνηση.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εγκαινίασε μια πολιτική σαρωτικών μεταρρυθμίσεων με την επωνυμία «Όραμα 2030» για τη χώρα, σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί η οικονομία της από τον μαύρο χρυσό και να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.


pentapostagma.gr
Σχόλια