[HOW TO] ΒΆΛΤΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΉ ΣΑΣ ΑΠΌ ΜΑΚΡΙΆ!



Σήμερα θα δείξουμε πως μπορούμε να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας εξ αποστάσεως όταν αυτός είναι σβηστός. Έστω δηλαδή ότι είστε στο γραφείο σας και έχετε ξεχάσει κάποια αρχεία στον υπολογιστή του σπιτιού και θέλετε να τα πάρετε. Ανοίγετε ένα τερματικό να κάνετε sftp και καταλαβαίνετε ότι το pc σας στο σπίτι είναι σβηστό. Αντί να αρχίσετε τα μπινελίκια μπορείτε να κάνετε κάτι πολύ απλό για να ανάψει ο υπολογιστής και να πάρετε τα αρχεία που θέλετε.

Ο ακόλουθος οδηγός εφαρμόστηκε σε router του ΟΤΕ (ΖΤΕ Η108NS) και δούλεψε άψογα. Αν έχετε κάποιο τέτοιο router ή γενικά router OTE λογικά θα δουλέψει. Όσοι έχετε router από άλλες εταιρείες ίσως έχετε αυτόματα αυτή την υπηρεσία χωρίς να χρειάζετε να “πειράξετε” το router σας.

Τι θα χρειαστούμε:
Wake On Lan ρύθμιση στο pc σας
DDNS client στο router

Wake On Lan
Το Wake On Lan είναι μια λειτουργία της κάρτας δικτύου του εκάστοτε υπολογιστή. Άλλες κάρτες το έχουν άλλες όχι. Συνήθως ενεργοποιείτε μέσω του BIOS και αυτό που κάνει είναι όταν σβήσει ο υπολογιστής να περνάει ρεύμα στην κάρτα δικτύου έτσι ώστε αν δεχτεί το “Magic Packet” να δώσει εντολή να ανάψει ο υπολογιστής.

Magic Packet
Αυτό κάνει όλη τη δουλειά. Ας θυμηθούμε λίγο το μοντέλο OSI από ένα άλλο άρθρο μου.



Λοιπόν το Magic Packet είναι στο δεύτερο επίπεδο του μοντέλο OSI. Η κάρτα δικτύου μας λόγω του ότι το Pc μας είναι σβηστό δεν παίρνει IP address κανονικά από το router αλλά μπορεί να ακούσει τα πακέτα που στέλνονται σε όλους μέσω τις broadcast address του υποδικτύου μας.
H broadcast address είναι μια μοναδική διεύθυνη με mac address FF:FF:FF:FF:FF:FF.
Άρα η κάρτα δικτύου μας θα ακούσει ότι σταλθεί από τη broadcast address του router μας και θα αφορά τη δικιά της mac address.
Θυμίζω σε αυτό το σημείο ότι η mac address είναι η μοναδική ταυτότητα κάθε προσαρμογέα δικτύου.

Σε αυτό το σημείο καλό θα ήταν αν δεν έχετε ρυθμίσει να ρυθμίσετε το pc σας να κάνει wake on lan. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δεύτερο υπολογιστή ή ένα smartphone. Σε android υπάρχει η εφαρμογή WOL-Wake on LAN



DOWNLOAD
η οποία θα μας χρησιμεύσει τόσο εντός σπιτιού όσο και εκτός.

Η ώρα του router μας.

Θα πρέπει να δείτε αν το router σας υποστηρίζει wake on lan μέσω Internet ή όχι. Αν δεν υποστηρίζει όπως το δικό μου θα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα.

Καταρχήν θα χρειαστούμε το router μας να υποστηρίζει dynamic Dns καθώς έχοντας δυναμική IP πρέπει να την γνωρίζουμε. Τα router του OTE υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία όπως φαίνεται και πιο κάτω. Εγώ χρησιμοποιώ το DynDns αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε πάροχο έχετε.



Το δύσκολο κομμάτι

Όπως είπαμε θα χρειαστούμε την broadcast address για να συνδεθούμε. Η Broacast address υπολογίζεται ως εξής:
Έχουμε την ΙP 192.168.1.1 και σαν subnet Mask 255.255.255.0. Πέρνουμε τη συμπληρωματική διεύθυνση του subnet Mask σε δυαδικό επιπεδο και εκτελούμε την λογική πράξη OR με τη δυαδική αναπαράσταση της ΙP μας. Εδώ που είναι τα περισσότερα setup Broadcast address είναι το 192.168.1.255.

Άρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το router μας τα πακέτα που λαμβάνει στη πόρτα 9 (wol) να τα προωθεί σε εκείνη τη διεύθυνση.

Πάμε στις ρυθμίσεις Advanced Setup->NAT->Virtual Server και είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τα στοιχεία όπως πιο κάτω



όμως η απάντηση είναι αφοπλιστική



Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προώθηση στην Broadcast address:

Το NAT(Network Address Translation) είναι ένα πρωτόκολλο που αντιστοιχεί σε μια IP μια μοναδική πόρτα έτσι να ακούει μόνο εκείνη. Δηλαδή αν έχουμε εξωτερική ip 1.2.3.4 και πουμε ότι θέλουμε μόνο η Ip 192.168.1.2 να ακούει την πόρτα 8080 τότε αυτό θα αντιστοιχήσει την 1.2.3.4:8080 στο 192.168.1.2:8080. Έτσι όμως θα ακούσει μόνο ένας αν βάλουμε στην broadcast address το μήνυμα θα πάει σε όλους κάτι όμως που παραβιάζει το ΝΑΤ.

Εμείς όμως θέλουμε μια απλή πορτά που δεν τη χρησιμοποιεί κανείς. Για να το κάνουμε αυτό θα κάνουμε κάτι πολύ απλό θα βάλουμε μια ακόμα broadcast address.

1ο Βήμα:
Θα αλλάξουμε το IP Pool Count του DHCP από 254 σε 253. Έτσι την ip 192.168.1.254 δεν θα την δώσει σε κανένα.




2ο Βήμα
Περνάμε τις πιο κάτω ρυθμίσεις στο ΝΑΤ



3ο Βήμα
Ανοίγουμε ένα τερματικό.
Συνδεόμαστε στο router




telnet 192.168.1.1


Κάνουμε την 192.168.1.254 broadcast address.arp -s 192.168.1.254 FF:FF:FF:FF:FF:FF


Aν δώσουμεarp -a


θα δούμε και την αντιστοίχηση που κάναμε.

Δοκιμάστε την εγκατάσταση με αυτό το εργαλείο.

Λογικά θα λειτουργεί σε αυτό το σημείο.

Το κακό με τα router είναι ότι έχουν read only filesystem. Δεν μπορείς να βάλεις αυτή την εντολή κατά το Boot του router να εκτελείτε αυτόματα. Οπότε αν σβήσει το ρεύμα χάνεις τις ρυθμίσεις που έκανες άρα πρέπει να ξαναβάλεις την πιο πάνω εντολή. Αυτό θα λυθεί σε επόμενο άρθρο!


osarena.net


Σχόλια