Απρόβλεπτη η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων



Εκ διαμέτρου αντίθετες προβλέψεις για το μέλλον του Bitcoin, με αναλυτές να το βυθίζουν στα 5.000 δολάρια και άλλους να το εκτινάσσουν στα 50.000

Σε καθίζηση εξακολουθούν να βρίσκονται τα κρυπτονομίσματα, παρότι αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα δειλά-δειλά bullish «σινιάλα». Η αγορά εισήλθε σε bear market από τις αρχές του έτους και έκτοτε έχει απολέσει πάνω από το 30% της συνολικής της κεφαλαιοποίησης.

Αιτία υπήρξε ένας συνδυασμός παραγόντων, μεταξύ άλλων οι φορο-επιδρομές στα ασιατικά ανταλλακτήρια, οι «απειλές» και ανησυχίες για θέσπιση αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου μέσα στο 2018, αλλά κυρίως η διόρθωση. Μια διόρθωση η οποία στα μάτια πολλών φαντάζει ως η «φούσκα» που (επιτέλους) έσκασε. Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα;



Οι πολέμιοι των κρυπτονομισμάτων έχουν «πεθάνει» το Bitcoin εκατοντάδες φορές από τις απαρχές του. Για την ακρίβεια, δεν έχει υπάρξει πιο αποτυχημένο σερί λανθασμένων «προφητειών» στην ιστορία των οικονομικών φουσκών. Και αυτό παρότι το Bitcoin έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και συνεχίζει να απολαμβάνει αστρονομικές αποδόσεις σε ετήσια βάση, αν και βρίσκεται κάτω από τα 10.000 δολάρια, στο μισό δηλαδή του ιστορικού υψηλού των 20.000 μονάδων που βρέθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες. Αυτό από μόνο του φυσικά δεν αποτελεί επιχείρημα που να καταρρίπτει τη θεωρία μιας μακροχρόνιας bear market (καθαρά πτωτικής αγοράς), η οποία θα οδηγήσει τελικά στην απαξίωση.

Ωστόσο, τα νούμερα δεν λένε ψέματα. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων βίωσε μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά άνθηση, η οποία κορυφώθηκε πριν από ένα εξάμηνο περίπου. Το Bitcoin (και μαζί του τα περισσότερα altcoins) σκαρφάλωσε απότομα από τα 4.000 στα 20.000 δολάρια, ένας πενταπλασιασμός από τους πολλούς που είχαν προηγηθεί, με τη μόνη διαφορά ότι αυτήν τη φορά συνέβη χωρίς σχεδόν καμία ενδιάμεση διόρθωση. Επόμενο ήταν να υπάρξει κατοχύρωση κερδών σε κάποιο σημείο, η οποία εν μέσω πανικού και δυσμενών για την αγορά συνθηκών (βλέπε απαγορεύσεις σε Ασία κ.λπ.) «πυροδότησε» ένα ακόμη μεγαλύτερο sell off, το οποίο δοκίμασε τις αντοχές της αγοράς. Αλλωστε, ό,τι ανεβαίνει γρήγορα κατεβαίνει ακόμη γρηγορότερα…

Στην πραγματικότητα όμως, και με ψύχραιμη ανάλυση, η αγορά βρίσκεται απλώς αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά «υγιή» διόρθωση. Μάλιστα, η τωρινή «βουτιά» (η οποία για πολλούς αναλυτές φτάνει στο τέλος της) δεν πλησιάζει καν την άνω του 80% πτώση που κατέγραψε το Bitcoin σε διάστημα περίπου ενός χρόνου, από τα τέλη του 2013 μέχρι τις αρχές του 2015! Μια «βουτιά» για την οποία δεν είχε ανοίξει «ρουθούνι» (παρότι οι τότε επενδυτές έχασαν εξίσου μεγάλα ποσά), καθώς η αγορά ήταν εξαιρετικά νέα και «άγνωστη» στον περισσότερο κόσμο και τα ΜΜΕ της εποχής.

Η αγορά παραμένει ακόμη σχετικά νέα, όχι όμως και άγνωστη, καθώς πλέον απασχολεί καθημερινά τα μίντια αλλά και τις ίδιες τις κεντρικές τράπεζες. Επομένως θα ήταν τουλάχιστον άδικο και βιαστικό να «καταδικάσει» κανείς μια αγορά που δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Ζούμε στην εποχή όπου η πληροφορία ταξιδεύει ακαριαία, και τα ψηφιακά νομίσματα (μαζί με την πρωτοποριακή τεχνολογία του Blockchain), ασχέτως αν επιβιώσουν ή όχι, αποτελούν κάτι το επαναστατικό. Λογικό είναι επομένως, μόλις έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό, να υπήρξε απότομη και «προκλητική» άνοδος σε κάτι με ενδεχομένως υψηλές προοπτικές για τους επενδυτές αλλά και το ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μια άνοδος η οποία, βεβαίως, συνοδεύεται από φαινομενικά εξίσου μεγάλη πτώση.

Το πόσο θα διαρκέσει η bear market είναι άγνωστο, αν και πολλοί αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο πως τα πρώτα bullish σημάδια κάνουν την εμφάνισή τους, με τις εκτιμήσεις για το Bitcoin μακροπρόθεσμα να ξεπερνούν τα 50.000 δολάρια. Την ίδια στιγμή, τα altcoins κάνουν το δικό τους «παιχνίδι», με το κατά πολλούς «επόμενο Bitcoin» Litecoin να ανακοινώνει τις πληρωμές LitePay μέσω Visa, ενώ έντονες φήμες θέλουν «φιλο-τραπεζικό» XRP να συνάπτει συνεργασία με τη Western Union, η οποία ήδη δοκιμάζει πληρωμές μέσω της πλατφόρμας xRapid της Ripple. Για τους επίδοξους επενδυτές, η τωρινή περίοδος αποτελεί σίγουρα μια πρώτης τάξεως αγοραστική ευκαιρία.

Πάντως, η JP Morgan «βλέπει» περαιτέρω διόρθωση για το Bitcoin κάτω από τα 5.000 δολάρια. Η αμερικανική τράπεζα, η οποία παρότι στο παρελθόν είχε ανακοινώσει πως δεν «ασχολείται ξανά» με τα κρυπτονομίσματα, δείχνει πλέον να κάνει ακριβώς το… αντίθετο, καθώς πρόσφατα εξέδωσε τη «Βίβλο του Bitcoin», ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι τα κρυπτονομίσματα «είναι εδώ για να μείνουν», καθώς προσφέρουν μοναδικές λύσεις όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ

Γιατί «νίπτει τας χείρας του» ο Μάριο Ντράγκι

Τα κρυπτονομίσματα δεν ξεφεύγουν όμως ούτε από τα «ραντάρ» των κεντρικών τραπεζών. Καθώς οι φωνές των «πολέμιων» του Bitcoin πληθύνονται (και μαζί τους οι ανησυχίες των υποστηρικτών τους), το θέμα έχει φτάσει μέχρι το… κατώφλι του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος καλείται να παρέμβει με ρυθμίσεις στην αγορά.

Σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος, ο Ντράγκι ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να θεσπίσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το Bitcoin. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας μέσω βίντεο σε ερωτήματα πολιτών, δήλωσε ότι η απαγόρευση ή η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων δεν εμπίπτει στα καθήκοντα της ΕΚΤ, προειδοποιώντας την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που συνδέονται με την ισχυρή μεταβλητότητά τους, καθώς και με το γεγονός πως δεν έχουν τη στήριξη κάποιου δημόσιου οργανισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει κανείς να αγοράσει Bitcoin, ο Ντράγκι εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Ειλικρινά, θα το σκεφτόμουν προσεκτικά» δήλωσε.
Παραδέχθηκε ότι η τεχνολογία Blockchain, που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των συναλλαγών σε Bitcoin, είναι πολλά υποσχόμενη και αναμένεται να έχει οφέλη, όπως η πιθανή της χρήση για τον διακανονισμό πληρωμών. Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμα αρκετά ασφαλής προκειμένου να χρησιμοποιείται από τις κεντρικές τράπεζες.


odosdrachmis.gr

Σχόλια