Έρχεται η παγκοσμιοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων




Το κέντρο επιστημονικής έρευνας της Ε.Ε. (JRC) εξερευνεί την ιδέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ένωσης με την Κίνα, προκειμένου να εκμεταλλευτεί παράλληλα και το τεράστιο ανανεώσιμο δυναμικό των ενδιάμεσων περιοχών.

Σύμφωνα με το Euractiv, το JRC επεξεργάζεται τρεις διαφορετικές διαδρομές για την τεράστια αυτή διασύνδεση στη βάση ενός υποθετικού σεναρίου το οποίο θα αποφεύγει ευαίσθητες περιοχές.

Πρόκειται για μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά από τους Κινέζους το 2016, αλλά αναλύεται εις βάθος από το JRC, το οποίο υπολογίζει το κόστος υλοποίησης στα 15-28 δις. ευρώ αναλόγως των λεπτομερειών.

Δεδομένης της προηγούμενης επιτυχίας της Κίνας στην ανάπτυξη φαραωνικών έργων, όπως το φράγμα Γιανγκτσέ, το JRC εκτιμά ότι είναι σε θέση να κατασκευάσει μια διασύνδεση μήκους 5.000-8.000 χμ. Άλλωστε, ήδη βρίσκεται υπό εξέλιξη η ενίσχυση των διασυνδέσεων εντός της Κίνας στον άξονα βορράς-νότος.

Το πρώτο σχετικό σενάριο αφορά το συντομότερο δρόμο, ο οποίος θα ξεκινούσε από τα ΒΔ της Κίνας και θα διέσχιζε το Καζακστάν, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Περιλαμβάνει υποδομές που θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν, ευνοϊκό έδαφος, αλλά και εγγύτητα στη Μογγολία, η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλο αιολικό δυναμικό. Το αρνητικό σημείο είναι ότι εξαρτάται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η ανάγκη υποθαλάσσιων καλωδίων ανεβάζει σημαντικά το κόστος.

Τέλος, η τρίτη και μακρύτερη διαδρομή ξεκινά στη ΝΔ Κίνα και ακολουθεί τη διαδρομή Μιανμάρ, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ιράν και Τουρκία. Παρουσιάζει προκλήσεις με το έδαφος, αλλά και την ευκαιρία να συνδεθούν πολλές παραπάνω πηγές ενέργειας κατά τη διαδρομή. Η μελέτη του JRC αναγνωρίζει ότι τίθενται περιορισμοί στις υποδομές της Κίνας, αλλά εκτιμά ότι είναι ευκαιρία για αναβάθμισή τους με πολλαπλά οφέλη.

Ένα ακόμα σημείο που θα είχε μια διασύνδεση Ευρώπης-Κίνας είναι ότι λόγω της μεγάλης διαφοράς ώρας, παρουσιάζονται σπουδαίες ευκαιρίες για ενίσχυση της ευελιξίας των διασυνδεδεμένων συστημάτων και αντιμετώπισης των κορυφώσεων της ζήτησης.

Από την πλευρά του, ο Χόργκεν Χένινγκσεν, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Στο Πρωτόκολλο του Κιότο, δήλωσε στο Euractiv ότι ένας τέτοιος μηχανισμός εξαγωγών δεν έχει νόημα, ενώ οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν εγχώρια τις ΑΠΕ τους στο ορατό μέλλον. Ο ίδιος αναγνώρισε πως η Κίνα θα μπορούσε να εξάγει ποσότητες στην Ευρώπη με βάση μια αρκετά καλή τιμή, αλλά προτεραιότητα για το Πεκίνο είναι η διασύνδεση των ΑΠΕ με τα μεγάλα εγχώρια καταναλωτικά κέντρα.

Ο σύνδεσμος SolarPowerEurope χαρακτήρισε την ιδέα ως άκρως ενδιαφέρουσα, αλλά επέμεινε πως προέχει η ανάπτυξη της κοινοτικής αγοράς ώστε να ενσωματωθούν οι ΑΠΕ.

ΠΗΓΗ: Energy Press
Σχόλια